Graf van W.G.J. Messing in Oirschot

Graf Begraafplaats

5090AA Oirschot

Beschrijving van Graf van W.G.J. Messing

Inleiding Naast de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot is gesitueerd het GRAFTEKEN van W.G.J. Messing, uit omstreeks 1891. Omschrijving Het hardstenen grafkruis, dat gesteld is op een getrapte sokkel, is aan de achterzijde versterkt met smeedijzeren ankers. De kruisarmen eindigen in driepassen. Het centrum van het kruis bestaat uit een vierkant middendeel. Op het kruis de inscriptie: "Hier rust / onze lieve / moeder / Mevrouw W.G.J. Messing, wed. W.gestr. / Heer W.A. Hoppenbrouwers / geb. Oirschot 26 dec. 1822 / Overl. Oisterwijk / 18 dec. 1891 / R.I.P.". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)