Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwhuizen van buitenplaats Sparrendaal in Driebergen Rijsenburg

Kasteel Buitenplaats

Hoofdstraat 87
3971KE Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht


Beschrijving van Bouwhuizen van buitenplaats Sparrendaal

Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIZEN behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. Ter weerszijden van het voorplein twee uit rode baksteen opgetrokken bouwhuizen op rechthoekige grondslag (oorspronkelijk de helft smaller, kort na 1800 in de breedte verdubbeld). Centraal in de gevels aan de voorpleinzijde twee rechte dubbele inrijdeuren met afgeplat boogvormig bovenlicht met spaakroeden. Ter linker- en rechterzijde van het koetshuisgedeelte en daarop aansluitend een dienstwoning, bestaande uit een toegangsdeur met meerruitsbovenlicht en aan de uiteinden van de gevel een meerruitsschuifvenster met halve luiken aan de onderzijde. Beide bouwhuizen werden oorspronkelijk gedekt door een schilddak, maar zijn bij een verbouwing omstreeks 1805 voorzien van het huidige mansardedak. Op de nok van het oorspronkelijke schilddak bevindt zich sinds 1805 een klokkenstoel. De daken zijn voorzien van dakkapellen met meerruitsschuifvensters, deels daterend uit de tijd van de laatste grote restauratie/ verbouwing die eind jaren '50, begin jaren '60 plaats vond. Waardering: De BOUWHUIZEN behorende tot de buitenplaats Sparrendaal zijn van algemeen belang: - Vanwege de kenmerkende ligging binnen de vroeg 18de eeuwse formele parkaanleg; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - Als representatief voorbeeld van de restauratiepraktijk uit de jaren '50 en '60 van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519727
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwhuizen van buitenplaats Sparrendaal in Driebergen Rijsenburg

Parkaanleg van buitenplaats Sparrendaal

Hoofdstraat 87
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. Deels in structuur, deels in detail be..

Entreehek van buitenplaats Sparrendaal

Hoofdstraat 87
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 4: ENTREEHEK behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. De toegang tot het voorplein wordt gemarkeerd door twee baks..

Brug van buitenplaats Sparrendaal

Hoofdstraat 87
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 5: BRUG behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. De omgrachte nutstuin is bereikbaar via een rode bakstenen rondb..

Slingermuur van buitenplaats Sparrendaal

Hoofdstraat 87
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 6: SLINGERMUUR behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. In de oorspronkelijk geheel, thans deels door waterlopen ..

Sparrendaal

Hoofdstraat 89
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Sparrendaal). Exterieur Het huis Sparrendaal werd gebouwd in 1754 op een terrein [s1]waarop in ied..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)