Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Glimmen 2 Huis te Glimmen, park in Glimmen

Tuin Park Landgoed

Meentweg 28
9756TB Glimmen (gemeente Haren)
Groningen

Bouwjaar: 18e eeuw of ouder (eiland, moestuin) 18 eeuw (Quintusbos, wandelbos) 19e eeuw (herinr. wandelbos) 1800 18e eeuw of ouder (eiland, moestuin) 18 eeuw (Quintusbos,&


Beschrijving van Huis te Glimmen 2 Huis te Glimmen, park

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. huiseiland b. moestuin c. zichtlaan d.wandelbos e. weilanden ad a. huiseiland, XVIII of ouder; rechthoekig, toegankelijk via een brug met hek (zie onder 5); enkele oude solitairen, waaronder een walnoot en een treurbeuk; in de as achter het huis een sokkel (zie onder 6); de moderne tuininrichting is niet beschermenswaard; de zuid- en de westarm van de gracht worden aan de buitenzijde begeleid door een monumentale singellaan, waarin voornamelijk oude eiken. ad b. de moestuin ligt op het eiland gevormd door de noordelijke lus van de gracht, XVIII of ouder; toegankelijk via een dam; de moestuin bestaat uit een grasveld met nog enkele fruitbomen; er is geen specifieke inrichting meer. ad c. de zichtlaan , XVIII, loopt in noordoostelijke richting vanaf de voordeur van het huis naar de Rijksstraatweg; lengte ong. 1 km.; er is geen regelmatige laanbeplanting; het onverharde tracé wordt begeleid door bosstroken en brede singels, waarnaast weer onregelmatig gevormde weilanden liggen; bij de straatweg, waar de dienstwoning (zie onder 4) staat, ligt een bosje. Het gebied van laan, bosjes en singels wordt het bos van Quintus genoemd; het heeft het karakter van een parklandschap. De laan wordt op ong. 100 m. van het huis loodrecht gekruist door de Meentweg, de eigenlijke toegangsweg. ad d. ten noorden van de moestuin en de boerderijen (zie onder 3) ligt een klein wandelbos, in aanleg XVIII, in de 19e eeuw gedeeltelijk verlandschappelijkt; in het deel naast de moestuin liggen een ronde visvijver en slingerpaden; het deel achter de noordelijke boerderij heeft enkele rechte lanen en een langgerekte rechthoekige visvijver. ad e. buiten de weien in het bos van Quintus zijn er enkele weilanden als buffer opgenomen in het complex. Waardering PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de grote mate van oorspronkelijkheid; - vanwege de fraaie landschappelijk-visuele waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519719
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Glimmen 2 Huis te Glimmen, park in Glimmen

Glimmen

Meentweg 28
Glimmen (Gemeente Haren)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS met KOETSHUIS, XVIII en wellicht gedeeltelijk ouder; rechthoekig bakstenen huis met twee bouwlagen onder sc..

Huis te Glimmen 4 Huis te Glimmen, dienstwoning met hek

Meentweg 28
Glimmen (Gemeente Haren)
Omschrijving onderdeel 4: DIENSTWONING met HEK, XIX; in de vorm van een kleine boerderij; woongedeelte en schuur onder één rietgedekt dak..

Huis te Glimmen 5 Huis te Glimmen, houten brug met hek

Meentweg 28
Glimmen (Gemeente Haren)
Omschrijving onderdeel 5: BRUG met HEK, XVIII; gerestaureerde houten brug; vlak brugdek op twee jukken en bakstenen brughoofden; houten a..

Huis te Glimmen 6 Huis te Glimmen, sokkel

Meentweg 28
Glimmen (Gemeente Haren)
Omschrijving onderdeel 6: SOKKEL, XVIII-XIX; achter het huis in de as; zandstenen vierkante sokkel van flink formaat met rijkgeprofileerde ..

Huis te Glimmen 3 Huis te Glimmen, schathuizen

Meentweg 26
Glimmen (Gemeente Haren)
Omschrijving onderdeel 3: BOERDERIJEN, XIX; links en rechts van de laan voor het huis staat een bakstenen boerderij van het kopromp type; d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (21)

Alle 21 foto's weergeven