Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis Wouwse Plantage in Wouwse Plantage

Kasteel Buitenplaats

Plantage Centrum 1
4725SR Wouwse Plantage (gemeente Roosendaal)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1845/1895


Beschrijving van Landhuis Wouwse Plantage

Omschrijving onderdeel 1: Plantage-Centrum 1 - LANDHUIS, ook wel kasteel genoemd; in oorsprong uit 1845 daterend bakstenen landhuis, dat rond 1895 in neo-renaissance stijl werd verbouwd en o.m. werd uitgebreid met een achtkantige toren; het gebouw met verdieping heeft een min of meer T-vormige plattegrond met tegen de noordgevel een -aan de westzijde grotendeels ingebouwde- vierkante, aan de bovenrand iets uitkragende toren van vier etages onder ingesnoerd tentdak met klokkentorentje onder tentdak bekroond door smeedijzeren kruisbloem, en met tegen de oostzijde van de zuidgevel de achtzijdige, uit 1896 daterende toren van vier etages onder ingesnoerd achtkantig tentdak met op de top een ui-spits op achtkantige voet en bekroond door smeedijzeren kruisbloem met windvaan. Het noordelijk deel, dat aan de oostzijde rechthoekig en aan de westzijde driezijdig uitspringt ten opzichte van het zuidelijk deel, heeft een zadeldak tussen neo-renaissance topgevels met sierankers en heeft aan de noordzijde aan weerszijden van de toren een in het gevelvlak doorlopende, gemetselde dakkapel onder insteekkap tegen tuitgevel. Het zuidelijk deel heeft een zadeldak, aan de zuidzijde tegen tuitgevel met sierankers, aan de noordzijde, het noordelijk zadeldak kruisend, doorlopend tot tegen de noordtoren en aan de westzijde met insteekkap van dezelfde nokhoogte tegen een neo-renaissance topgevel, afgesloten door een segmentvormig fronton en gedecoreerd met sierankers en piroenen. Alle daken met leien; de gepleisterde muren witgeverfd; rechtgesloten grote en kleinere ongedeelde vier- en zesdelige vensters; keperboogvenster in westelijke dakkapel aan noordzijde; ronde blindnissen op vierde etage van noordtoren; getoogde vensters op vierde etage van achtkantige toren; voormalige balkondeuren op de verdieping van de driezijdige uitbouw aan de westzijde. Inwendig onder andere een grote hal, die toegang geeft tot de verschillende royale woonvertrekken met ten dele hun historische uitmonstering. Waardering LANDHUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden, zowel in -als uitwendig - vanwege de compositorische en -in situ- hiƫrarchische situering binnen het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519677
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Landhuis Wouwse Plantage in Wouwse Plantage

Parkaanleg landgoed Wouwse Plantage

Plantage Centrum 1
Wouwse Plantage (Gemeente Roosendaal)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. lanen en rotonde b. park c. moestuin d. bos, akkers en weiland ad a.: de aanleg van..

Jachthuis (Landgoed Wouwse Plantage)

Plantage Centrum 1
Wouwse Plantage (Gemeente Roosendaal)
Omschrijving onderdeel 3: Plantage-Centrum 10 - JACHTHUIS; in oorsprong als herberg gebouwd, ong. 1875; het gebouw bestaat uit een a-centraa..

Prinsenhof

Plantage Centrum 1
Wouwse Plantage (Gemeente Roosendaal)
Omschrijving onderdeel 4: Plantage-Centrum 3 - PRINSENHOF; bakstenen boswachterswoning, 1871; de rechthoekige hoofdmassa heeft een verdiepi..

Grote boerderij (Landgoed Wouwse Plantage)

Plantage Centrum 1
Wouwse Plantage (Gemeente Roosendaal)
Omschrijving onderdeel 5: Plantage-Centrum 2 - GROTE BOERDERIJ, XIXd, bestaande uit een woongedeelte met lage verdieping onder met geglazuu..

Boerderij (Landgoed Wouwse Plantage)

Plantage Centrum 1
Wouwse Plantage (Gemeente Roosendaal)
Omschrijving onderdeel 6: Plantage-Centrum 4 - BOERDERIJ, XIXd; bakstenen gebouw van het langgeveltype met aan beide zijden een sprong tusse..

Kaart & Routeplanner


Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven