Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Wijhe

Tuin Park Landgoed

Onder de Gelder 1
8131SG Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 5: BRUGGEN en KEERMUUR. BRUGGEN en KEERMUUR; beide bruggen liggen in de as; de keermuur is de grachtmuur aan eilandzijde van de oostelijke arm. De brug over de gracht maakt bouwkundig gezien onderdeel uit van het inrijhek en de keermuur: de keermuur fungeert als bruggenhoofd; hierop staat het hek; brug en keermuur van baksteen, XVIII; brug met twee afgeplatte togen en smeedijzeren leuningen met boogjes; klinkerplaveisel. De tweede brug ligt in oostelijke richting in het verlengde van de andere brug en leidt over de Zandwetering tot het complex; bakstenen brug met doorlopende bakstenen borstwering; XXa; één segmentvormige toog; klinkerplaveisel; de bakstenen wanden buigen aan het begin en eind naar buiten uit; in beide wangen in hardsteen het wapen De Vos van Steenwijk; midden op de leuningen twee zandstenen leeuwen als wapenhouders, XVIId, afkomstig van de ingangspartij van het gesloopte huis; de beide zittende, naar elkaar neigende leeuwen houden elk een verticaal gekroond blind (!) schild in rolwerk cartouches, de één met mannelijk wapenschild met randspreuk "HONI SOIT QUI MAL Y PENSE", de ander een ovaal schild zonder randspreuk. Waardering De BRUGGEN en KEERMUUR zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functionele en ornamentele waarden; - als wezenlijk onderdeel van de hoofdas; - vanwege de uniciteit, de grootte en de hoge artistieke kwaliteit van de leeuwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519661
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Wijhe

kasteel buitenplaats

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. KOETSHUIS, XIXd, mogelijk gedeeltelijk ouder; op de noordoostpunt van het eiland; in historiserende st..

kasteel buitenplaats

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving BOUWHUIS, deel van een ooit (naar het oosten) langer gebouw langs de noordelijke grachtarm, XVIIIa of ouder; bakstenen gebouw..

tuin park landgoed

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 8: DUIVENTIL. DUIVENTIL, XIX; in akker ten noorden van de zichtlaan; vierkant houten bouwsel op eiken palen; wanden ..

tuin park landgoed

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 7: IJSKELDER. IJSKELDER, XVIII, ingangspartij XIXc; ten zuiden van de huisplaats aan de Zandwetering; gemetselde put..

De Gelder

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. De PARKAANLEG bestaat uit: a. huisplaats met gracht; b. centrale as; ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)