Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Wijhe

Tuin Park Landgoed

Onder de Gelder 1
8131SG Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 4: HEKKEN. HEKKEN, te weten: A. inrijhek oost; B. inrijhek zuid; C. hek Raalterweg; D. hek in opslag. ad A: het officiële inrijhek in de hoofdas, op de keermuur aan het einde van de brug over de gracht (zie onder 5), midden XVIII; twee hardstenen pijlers (i.e. platen op een kern van baksteen) met voluutvormige massief-hardstenen zijstukken, rijk gedecoreerd met L.XV-motieven: gekrulde schelp- en bladvormen; pijlers bekroond door vaasachtige sierstukken, samengesteld uit genoemde vormen; rijke smeedijzeren hekvleugels, naar het midden hoger wordend; zijstukken overvloedig bezet met 4- en 5-tandige "prikkers"; verder ter afschrikking hangt aan een ketting op elke pijler een bol van drie gepunte ijzeren hoepels; op de rechter pijler een luidklok. ad B: in de uiterste zuidwesthoek van het park het inrijhek vanuit het dorp: twee hardstenen pijlers (platen steen op bakstenen kern) bekroond door ronde dekselvazen, midden XVIII; smeedijzeren zijstukken en hekvleugels, die naar het midden toe lager worden. ad C: aan de Raalterweg als toegang tot één der dwarslanen: eenvoudig laag ijzeren spijlenhek, XIXc; ijzeren wangen/zijstukken van radiaal uitwaaierende spijlen. ad D: in opslag: eenvoudig laag hekwerk met gepunte spijlen, XIXd, afkomstig van het landgoed; smeedijzer met gietijzeren gekroonde monogrammen De Vos van Steenwijk. Waardering De HEKKEN zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de grote architectonische rijkdom van -met name- de inrijhekken; - als functionele en ornamentele onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519660
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Wijhe

tuin park landgoed

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 7: IJSKELDER. IJSKELDER, XVIII, ingangspartij XIXc; ten zuiden van de huisplaats aan de Zandwetering; gemetselde put..

De Gelder: tuinsieraden (stel kanonnen en twee niet identieke sokkels)

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 9: TUINSIERADEN. TUINSIERADEN, te weten: stel kanonnen en twee (niet identieke) sokkels. Kanonnen; op de keermuur a..

De Gelder

Onder de Gelder 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. De PARKAANLEG bestaat uit: a. huisplaats met gracht; b. centrale as; ..

kasteel buitenplaats

Oude Raalterweg 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 6A: VILLA BOSLUST. VILLA BOSLUST, 1910 - 1915; bakstenen deels gepleisterd gebouw van twee bouwlagen op rechthoekige..

kasteel buitenplaats

Oude Raalterweg 1
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 6B: SCHUUR. Kleine houten SCHUUR in zelfde bouwtrant als villa Boslust onder uitkragend zadeldak met rode kruispanne..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)