Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjestein 08 Oranjestein, hekken, dam en grindweg in Oranjewoud

Tuin Park Landgoed

Van Limburg Stirumweg 2
8453JE Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: 18e eeuw 1800 18e eeuw


Beschrijving van Oranjestein 08 Oranjestein, hekken, dam en grindweg

Omschrijving onderdeel 8: hekken, dam en grindweg bij Van Limburg Stirumweg 2 8.1 Twee identieke INRIJHEKKEN, XIXc/d; bestaande uit twee lage ronde hardstenen palen met zwartgeschilderde halfbolvormige kop; daartussen eenvoudige smeedijzeren hekvleugels met speerpuntspijlen en versieringen van bandijzer; respectievelijk gelegen: - aan de westzijde van het huis in de as van de Lindenlaan; - bij de inrit vanaf de Marijke-Muoiwei. 8.2 TOEGANGSHEK tot de moestuin vanaf de Marijke-Muoiwei, XIX; lage bakstenen kruispijlers; smeedijzeren hekvleugels met enig krulwerk. 8.3 Eenvoudige houten SPIJLENAFRASTERING rond de hertenkamp; in wezen XIX, doch vaak vernieuwd; gepunte latten in twee hoogten, om en om op horizontale latten bevestigd; om de paar meter een vierkante paal in de grond ter ondersteuning. 8.4 Cirkelvormig geplaatst smeedijzeren SPIJLENHEK nabij het koetshuis, XIXd. 8.5 HEK aan de Marijke-Muoiwei, staande op een DAM over scheisloot met iets gebogen bakstenen wangen; aan de buitenzijden van de beide hekpalen smeedijzeren voluutvormige hekjes; op de hekpalen in hoogreliƫf de naam van de buitenplaats. De beide ingangshekken zijn met elkaar verbonden door een laag spijlenhekwerk, dat meeloopt met de bocht van de Van Limburg Stirumweg en de Marijke-Muoiwei; tussen de hekdelen -ter ondersteuning- ronde gietijzeren paaltjes met eikelbekroning. 8.6 Twee vrijwel identieke houten HEKKEN, XIX-XX, bestaande uit vierkante houten pijlers, waartussen houten hekvleugels met spijlen, naar het midden verlaagd; ijzeren gekrulde zijstukken. Mogelijk zijn de hekken gebaseerd op een ontwerp uit ca. 1840. De hekken zijn gelegen: - aan de Bieruma Oostingweg (ter hoogte van het Zwitserse huisje); - aan de Bieruma Oostingweg (op de zuid-oostelijke begrenzing van Oranjestein). 8.7 Eenvoudig houten HEK aan de Bieruma Oostingweg als afsluiting van de vanaf omstreeks 1855 aangelegde GRINDWEG die loopt vanaf het huis naar dit punt. Waardering HEKKEN, DAM en GRINDWEG zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functionele en ornamentele waarden; - als wezenlijke, cultuurhistorische onderdelen van het complex; - vanwege de visuele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519639
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjestein 08 Oranjestein, hekken, dam en grindweg in Oranjewoud

Oranjestein 01 Oranjestein, hoofdgebouw

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 1: hoofdgebouw, Van Limburg Stirumweg 2 HUIS, 1821-1822, in 1855-1856 vergroot, in 1897 opnieuw verbouwd en uitgebr..

Oranjestein 02 Oranjestein, park

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 2: parkaanleg bij Van Limburg Stirumweg 2 PARKAANLEG, de landschappelijke aanleg van Oranjestein is in verschillend..

Oranjestein 10 Oranjestein, tuinsieraden

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 10: tuinsieraden 10.1 STENEN TAFEL, XIXb; bij de Grotvijver; ovaal natuurstenen blad op vierkante zandstenen sokkel..

Oranjestein 03 Oranjestein, koetshuis met schuur

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 3: koetshuis met schuur Van Limburg Stirumweg 2a; 3.1 KOETSHUIS (XIXbc; ontwerper onbekend): witgepleisterd min of ..

Oranjestein 04 Oranjestein, drie dienstwoningen: (a) Zwitsershuisje (b) dienstwoning (c) tuinmanswoning

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 4: drie dienstwoningen 4.1 ZWITSERS HUISJE, Bieruma Oostingweg 11; in 1854 naar ontwerp van G. Brouwer gebouwd als ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oranjestein 08 Oranjestein, hekken, dam en grindweg in Oranjewoud