Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjestein 07 Oranjestein, drie priëlen, lattenbanken en vogelhuis in Oranjewoud

Tuin Park Landgoed

Van Limburg Stirumweg 2
8453JE Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: 19e eeuw 1900 19e eeuw


Beschrijving van Oranjestein 07 Oranjestein, drie priëlen, lattenbanken en vogelhuis

Omschrijving onderdeel 7: priëlen(met lattenbanken met ijzeren onderstel) bij Van Limburg Stirumweg 2 7.1 PRIEEL aan het einde van de bloementuin als blikvanger van het gezicht vanuit het huis; houten bouwsel in chinoiserie-stijl, XIXb; open prieel op vier ronde palen op trapeziumvormige plattegrond; lessenaarsdakje met asfaltdekking; twee achterste palen steken boven dak uit en eindigen in toegespitste knoppen; daartussen ajour versiering van latten; tussen twee voorste palen, als daklijst, ook ajour gezaagde versiering met ingezwenkte ruit- en cirkelmotieven; wit met dunne rode bandjes. 7.2 PRIEEL aan de westrand van de bloementuin; zelfde basisvorm en dak als prieel 1., XIXb; alleen voorzijde open tussen houten pilasters met gestileerd kapiteeltje, waarop een kroonlijst; overige wanden met horizontale delen dichtgezet; ook witgeschilderd met rode bies als versiering. 7.3 PRIEEL nabij het huis, ook in de westrand van de bloementuin, XIXb; rond bouwsel onder parasoldak met asfalt, ondersteund door vier boomstammen aan de voorzijde (tussenruimte open) en verticale delen aan de achterkant; naast de buitenste stammen een eenvoudig neogotisch venster, gedeeltelijk met groen glas en spiegels ingevuld; plafond sferisch gestuukt. 7.4 PRIEEL bij Nieuwe vijver, XIXd; bouwsel op langgerekte zeshoekige plattegrond; open, naar de vijver gekeerde voorkant; vijf openingen met accoladebogen van latjes tussen zes boomstammen; achterzijde van verticale houten delen; flauw hellend asfaltdak bekroond met miniatuurvariant van het prieel zelf, in stammetjes en twijgen; bruin geteerd; stucplafond met rozet in zeshoekig lijstwerk. 7.5 VOGELHUIS van 'menagerie', ten oosten van het huis, XIX; bakstenen huisje onder zadeldak met grijze pannen; houten voorkant met trompe l'oeil polychroom schilderwerk van natuursteenblokken, ramen en een deurtje; bekroning met schijndakruiter. Waardering PRIËLEN en LATTENBANKEN zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom en de bijzondere architectuur; - vanwege de cultuurhistorische en ornamentele waarden; - vanwege het feit dat een dergelijk aantal bij elkaar in één park voor Nederland bijzonder is; - vanwege de visuele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519638
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjestein 07 Oranjestein, drie priëlen, lattenbanken en vogelhuis in Oranjewoud

Oranjestein 01 Oranjestein, hoofdgebouw

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 1: hoofdgebouw, Van Limburg Stirumweg 2 HUIS, 1821-1822, in 1855-1856 vergroot, in 1897 opnieuw verbouwd en uitgebr..

Oranjestein 02 Oranjestein, park

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 2: parkaanleg bij Van Limburg Stirumweg 2 PARKAANLEG, de landschappelijke aanleg van Oranjestein is in verschillend..

Oranjestein 10 Oranjestein, tuinsieraden

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 10: tuinsieraden 10.1 STENEN TAFEL, XIXb; bij de Grotvijver; ovaal natuurstenen blad op vierkante zandstenen sokkel..

Oranjestein 03 Oranjestein, koetshuis met schuur

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 3: koetshuis met schuur Van Limburg Stirumweg 2a; 3.1 KOETSHUIS (XIXbc; ontwerper onbekend): witgepleisterd min of ..

Oranjestein 04 Oranjestein, drie dienstwoningen: (a) Zwitsershuisje (b) dienstwoning (c) tuinmanswoning

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 4: drie dienstwoningen 4.1 ZWITSERS HUISJE, Bieruma Oostingweg 11; in 1854 naar ontwerp van G. Brouwer gebouwd als ..

Kaart & Routeplanner