Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjestein 06 Oranjestein, kassen, kweekbakken en muren in Oranjewoud

Tuin Park Landgoed

Van Limburg Stirumweg 2
8453JE Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland


Beschrijving van Oranjestein 06 Oranjestein, kassen, kweekbakken en muren

Omschrijving onderdeel 6: kassen, kweekbakken en muren bij Van Limburg Stirumweg 6.1 DRUIVENKAS (XIXd), in de moestuin direct ten westen van en in dezelfde lijn als de oranjerie; hoge bakstenen (gele ijsselsteen) achtermuur met ezelsrug; daartegen, aan de voorzijde, schuin geplaatste glasramen op lage borstwering; driehoekige bakstenen zijmuurtjes met vlechtingen. 6.2 BROEIKAS (XIXd), in de moestuin direct ten zuiden van de tuinmanswoning; symmetrische kas op rechthoekige plattegrond; lage bakstenen muur, waarop het glasdak staat; hartvormige ijzeren spanten, in het midden ondersteund door dunne rondijzeren constructie met o.a. lichtgebogen steunen, die bij de middenpaal samenkomen in een gietijzeren vaasvormig rozet; de onderzijde van de glasopbouw is afgerond; het betreft een zgn. ronde kas. 6.3 KWEEKBAKKEN (XIXd), in de moestuin, voor de druivenkas en de oranjerie liggen - op enige afstand ervan - twee bakstenen kweekbakken met rollagen, de achterkant iets hoger dan de voorzijde. 6.4 TUINMUUR (XIXd), in de moestuin, tussen de oranjerie en de tuinmanswoning; bakstenen muur met rollaag en een hoek van 90 graden in de hoek van de moestuin; voor het grootste deel opnieuw opgetrokken; trillages voor leifruit. 6.5.PERZIKMUURTJE (XIXd), in de moestuin, ten zuiden van de bloemenkas; uniek leimuurtje opgebouwd uit terracottategels, die aaneengesloten hangen aan een houten geraamte d.m.v. spijkers in doorboringen. In dit gedeelte van de aanleg tevens de restanten van de OUDE TUINMUUR. Waardering KASSEN en MUREN zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere architectuur van met name de oranjerie, de ronde kas en het tegelmuurtje; - vanwege de functionele en cultuurhistorische waarden als wezenlijke onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de visuele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519637
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjestein 06 Oranjestein, kassen, kweekbakken en muren in Oranjewoud

Oranjestein 01 Oranjestein, hoofdgebouw

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 1: hoofdgebouw, Van Limburg Stirumweg 2 HUIS, 1821-1822, in 1855-1856 vergroot, in 1897 opnieuw verbouwd en uitgebr..

Oranjestein 02 Oranjestein, park

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 2: parkaanleg bij Van Limburg Stirumweg 2 PARKAANLEG, de landschappelijke aanleg van Oranjestein is in verschillend..

Oranjestein 10 Oranjestein, tuinsieraden

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 10: tuinsieraden 10.1 STENEN TAFEL, XIXb; bij de Grotvijver; ovaal natuurstenen blad op vierkante zandstenen sokkel..

Oranjestein 03 Oranjestein, koetshuis met schuur

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 3: koetshuis met schuur Van Limburg Stirumweg 2a; 3.1 KOETSHUIS (XIXbc; ontwerper onbekend): witgepleisterd min of ..

Oranjestein 04 Oranjestein, drie dienstwoningen: (a) Zwitsershuisje (b) dienstwoning (c) tuinmanswoning

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 4: drie dienstwoningen 4.1 ZWITSERS HUISJE, Bieruma Oostingweg 11; in 1854 naar ontwerp van G. Brouwer gebouwd als ..

Kaart & Routeplanner