Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjestein 05 Oranjestein, oranjerie in Oranjewoud

Kasteel Buitenplaats

Van Limburg Stirumweg 2
8453JE Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: 1876
Architect: H.R. Stoett Stoett HR 1876 H.R. Stoett


Beschrijving van Oranjestein 05 Oranjestein, oranjerie

Omschrijving onderdeel 5:oranjerie bij Van Limburg Stirumweg 2 ORANJERIE, 1876, H.R. Stoett jr. en G. Brouwer; in de moestuin aan de noordzijde, langs de Marijke-Muoiwei; rechthoekig gepleisterd gebouw met één hoge bouwlaag onder flauw hellend zadeldak met asfaltdekking tussen topgevels; voorgevel van 7 traveeën, waarvan de middelste iets breder en risalerend; hierin een dubbele glazen deur met bovenlicht; links en rechts telkens drie hoge ramen met op tweederde van de hoogte een kalf; het bovenraam met middenstijl en twee dwarsroeden; onderraam met middenstijl en drie dwarsroeden, waarvan de bovenste en onderste dichtbij resp. het kalf en de vensterbank liggen; zijgevels met deurtje onder timpaan en aan weerszijden een hoog raam van hetzelfde type als die in de voorgevel. INTERIEUR. In de achtermuur zijn twee van elders (Burgum) afkomstige 18de-eeuwse (XVIII b) marmeren beelden (allegorische figuren) ingemetseld die, getuige de teksten op de banderolles, afkomstig moeten zijn van een grafmonument; tevens is er een marmeren beeldhouwwerk ondergebracht bestaande uit twee putti met een krans en de portretten van Martinus van Scheltinga (1666-1742) en Wisckjen van Scheltinga (1681-1760); vermoedelijk afkomstig van een grafmonument dat oorspronkelijk werd opgericht in de Schoterlandse kerk te Heerenveen. N.B.: de oranjerie heeft nog zijn oorspronkelijke functie; de bomen in de kuipen zouden ruim 200 jaar oud zijn. Bij de oranjerie tevens enkele oorspronkelijke banken met (oorspronkelijk) ijzeren onderstel. Waardering ORANJERIE is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kenmerkende (oranjerie)architectuur voor de periode rond 1875; - als wezenlijk cultuurhistorisch en nog steeds functionerend onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de aanwezigheid van enig daar geplaatst 18de-eeuws beeldhouwwerk dat verbonden is met de bewoningsgeschiedenis van de buitenplaats; - vanwege de visuele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519636
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjestein 05 Oranjestein, oranjerie in Oranjewoud

Oranjestein 01 Oranjestein, hoofdgebouw

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 1: hoofdgebouw, Van Limburg Stirumweg 2 HUIS, 1821-1822, in 1855-1856 vergroot, in 1897 opnieuw verbouwd en uitgebr..

Oranjestein 02 Oranjestein, park

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 2: parkaanleg bij Van Limburg Stirumweg 2 PARKAANLEG, de landschappelijke aanleg van Oranjestein is in verschillend..

Oranjestein 10 Oranjestein, tuinsieraden

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 10: tuinsieraden 10.1 STENEN TAFEL, XIXb; bij de Grotvijver; ovaal natuurstenen blad op vierkante zandstenen sokkel..

Oranjestein 03 Oranjestein, koetshuis met schuur

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 3: koetshuis met schuur Van Limburg Stirumweg 2a; 3.1 KOETSHUIS (XIXbc; ontwerper onbekend): witgepleisterd min of ..

Oranjestein 04 Oranjestein, drie dienstwoningen: (a) Zwitsershuisje (b) dienstwoning (c) tuinmanswoning

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 4: drie dienstwoningen 4.1 ZWITSERS HUISJE, Bieruma Oostingweg 11; in 1854 naar ontwerp van G. Brouwer gebouwd als ..

Kaart & Routeplanner