Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjestein 03 Oranjestein, koetshuis met schuur in Oranjewoud

Kasteel Buitenplaats

Van Limburg Stirumweg 2
8453JE Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: 19e eeuw 1900 19e eeuw


Beschrijving van Oranjestein 03 Oranjestein, koetshuis met schuur

Omschrijving onderdeel 3: koetshuis met schuur Van Limburg Stirumweg 2a; 3.1 KOETSHUIS (XIXbc; ontwerper onbekend): witgepleisterd min of meer vierkant gebouw van één bouwlaag onder omgaand schilddak met grijze dubbel gegolfde pannen; symmetrische voorgevel (noord) met drie rechte dubbele koetsdeuren, waarin gietijzeren grilles met bronzen deurknoppen in de vorm van een (jachthonden)kop; middelste deur in middenrisaliet, die boven de goot doorloopt en gedekt is met een zeer flauw hellend zadeldakje; in de gevel (met wapen Bieruma-Oosting) halfrond gesloten hooiluik; westgevel, waarachter een woongedeelte, ook -als verdieping- gedeeltelijk doorlopend boven de goot; hierop plat dak; beneden meerruits ramen, op verdieping lichtgetoogde zesruits ramen; voor het koetshuis bestrating van IJsselsteentjes in visgraatmotief. 3.2 Achter het koetshuis een SCHUUR: kleine gele baksteen, één bouwlaag onder overstekend zadeldak met rode dubbel gegolfde pannen; de noordgevel (koetshuiszijde) gepleisterd; aan westgevel een aanbouw onder lessenaarsdak, dat onder een knik doorloopt vanuit het zadeldak. In het INTERIEUR is van belang de gave indeling met originele betegeling en paardenboxen. Waardering KOETSHUIS met SCHUUR is van algemeen belang; - vanwege de ouderdom; - vanwege de harmonische architectuur van de voorgevel van het koetshuis; - vanwege de oorspronkelijke inrichting; - als wezenlijk functioneel en cultuurhistorisch onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de visuele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519634
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjestein 03 Oranjestein, koetshuis met schuur in Oranjewoud

Oranjestein 01 Oranjestein, hoofdgebouw

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 1: hoofdgebouw, Van Limburg Stirumweg 2 HUIS, 1821-1822, in 1855-1856 vergroot, in 1897 opnieuw verbouwd en uitgebr..

Oranjestein 02 Oranjestein, park

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 2: parkaanleg bij Van Limburg Stirumweg 2 PARKAANLEG, de landschappelijke aanleg van Oranjestein is in verschillend..

Oranjestein 10 Oranjestein, tuinsieraden

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 10: tuinsieraden 10.1 STENEN TAFEL, XIXb; bij de Grotvijver; ovaal natuurstenen blad op vierkante zandstenen sokkel..

Oranjestein 04 Oranjestein, drie dienstwoningen: (a) Zwitsershuisje (b) dienstwoning (c) tuinmanswoning

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 4: drie dienstwoningen 4.1 ZWITSERS HUISJE, Bieruma Oostingweg 11; in 1854 naar ontwerp van G. Brouwer gebouwd als ..

Oranjestein 05 Oranjestein, oranjerie

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 5:oranjerie bij Van Limburg Stirumweg 2 ORANJERIE, 1876, H.R. Stoett jr. en G. Brouwer; in de moestuin aan de noord..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oranjestein 03 Oranjestein, koetshuis met schuur in Oranjewoud