Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjestein 01 Oranjestein, hoofdgebouw in Oranjewoud

Kasteel Buitenplaats

Van Limburg Stirumweg 2
8453JE Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: 1821-22 1855-56 (uitbr.) 1897 (uitbr./verb.)
Architect: H.R. Stoett (1855-\'56) H.H. Kramer (1897) Stoett HR 1856 H.R. Stoett (1855-\'56) H.H. Kramer (1897)


Beschrijving van Oranjestein 01 Oranjestein, hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: hoofdgebouw, Van Limburg Stirumweg 2 HUIS, 1821-1822, in 1855-1856 vergroot, in 1897 opnieuw verbouwd en uitgebreid. Gepleisterd landhuis met twee bouwlagen op hoog onderhuis, in neoclassicistische stijl op rechthoekige plattegrond; twee evenwijdige lage schilddaken met hoekschoorstenen; aansluitend, aan oostzijde, lager omgaand schilddak met plat middenvlak; dubbel gegolfde pannen; getande gootlijst; symmetrische voorgevel van 7 traveeën, de drie middelste over beide verdiepingen risalerend, afgesloten door plat dak met houten balustrade; bel-étage met zesruits vensters, op verdieping vierruits vensters; middelste travee met glazen ingangsdeur en bordestrap (zes treden) met lensvormige smeedijzeren leuningen; het in 1855 aangebouwde deel is aan de parkzijde (zuid) driezijdig uitgebouwd; tegen middelste gevelvlak een veranda, afgesloten door een balkon op gietijzeren zuiltjes; beide zijkanten met glazen wand, aan bovenzijde afgezet met gietijzeren krulwerk; trap met zes gietijzeren treden vanuit de tuin; balkon met rijk uitgevoerde smeedijzeren balustrade; boven het balkon een zinken luifel op gietijzeren, ajour uitgewerkte muursteunen. Het achterhuis (oostzijde) is in 1897 verhoogd en naar het zuiden uitgebreid; in de zuidgevel verticaal gedeelde vensters uit die tijd. Gedenksteen op ongeveer 1 m. hoogte in noordgevel: Den 1 sten Mei 1855 is de eerste steen gelegd door Anna Odilia Catharina Bieruma Oosting. INTERIEUR. Het huis heeft zijn (onregelmatige) 19de-eeuwse plattegrond en uitmonstering zeer goed bewaard. Inwendig zijn onder meer de nog oorspronkelijke vaste onderdelen van belang. Daaronder het stucwerk, de wandbekleding, de haardpartijen en de parketvloer. Waardering HUIS is van algemeen belang; - vanwege de ouderdom en de bewoningsgeschiedenis; - als goed voorbeeld van een in sobere neoclassicistische stijl gebouwd statig huis; - vanwege de samenhang tussen in- en exterieur; - vanwege de waardevolle interieuronderdelen; - vanwege het vroeg-19de-eeuwse architectonische karakter, dat zeer goed aansluit op de parkaanleg; - vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid; - vanwege de visuele en de ruimtelijke relatie met de tuin en de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519632
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oranjestein
Huize Oranjestein
Huize Oranjestein
Locatie Van Limburg Stirumweg 2 Oranjewoud
Oorspr. functie Landhuis
Bouw gereed 1822
Verbouwing 1856, 1897
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 519632
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Oranjestein is een particuliere buitenplaats van circa 28 ha in Parkgebied Oranjewoud nabij Heerenveen in de Nederlandse provincie Friesland.

Oranjestein is de voormalige rentmeesterswoning van het landgoed Oranjewoud van de Friese Nassaus. In 1820 werd de woning gekocht door de koopman Pieter Cats, die het huis ingrijpend liet verbouwen. Spoedig daarna werd bij het huis een landschapspark aangelegd door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851). Roodbaard introduceerde in Nederland een nieuwe stijl van parkaanleg. Hij brak met de traditie van de aanleg van rechtlijnige, mathematische geconstrueerde tuinen.

De tuinen en parken van Roodbaard worden gekenmerkt door het gebruik van slingerpaden en niervormige vijvers in een geaccidenteerd terrein.

De schoonzoon van Pieter Cats, Johannes Bieruma Oosting, diens zoon Jan en kleinzoon Johan breidden het park verder uit. Ook de woning werd enige keren ingrijpend verbouwd. De huidige eigenaar, de familie De Beaufort-Van Sminia, bewoont het landgoed in de zomermaanden. Ook in 2007 vond er weer een omvangrijke renovatie van de woning plaats.

Zie ookMonumenten in de buurt van Oranjestein 01 Oranjestein, hoofdgebouw in Oranjewoud

Oranjestein 02 Oranjestein, park

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 2: parkaanleg bij Van Limburg Stirumweg 2 PARKAANLEG, de landschappelijke aanleg van Oranjestein is in verschillend..

Oranjestein 10 Oranjestein, tuinsieraden

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 10: tuinsieraden 10.1 STENEN TAFEL, XIXb; bij de Grotvijver; ovaal natuurstenen blad op vierkante zandstenen sokkel..

Oranjestein 03 Oranjestein, koetshuis met schuur

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 3: koetshuis met schuur Van Limburg Stirumweg 2a; 3.1 KOETSHUIS (XIXbc; ontwerper onbekend): witgepleisterd min of ..

Oranjestein 04 Oranjestein, drie dienstwoningen: (a) Zwitsershuisje (b) dienstwoning (c) tuinmanswoning

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 4: drie dienstwoningen 4.1 ZWITSERS HUISJE, Bieruma Oostingweg 11; in 1854 naar ontwerp van G. Brouwer gebouwd als ..

Oranjestein 05 Oranjestein, oranjerie

Van Limburg Stirumweg 2
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 5:oranjerie bij Van Limburg Stirumweg 2 ORANJERIE, 1876, H.R. Stoett jr. en G. Brouwer; in de moestuin aan de noord..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)