Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Zuylen, slangenmuur die eindigt in een als bolwerk met schietspleten uitgevoerde folly in Oud Zuilen

Tuin Park Landgoed

Tournooiveld 1
3611AS Oud Zuilen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1731-1742


Beschrijving van Slot Zuylen, slangenmuur die eindigt in een als bolwerk met schietspleten uitgevoerde folly

Omschrijving SLANGENMUUR behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Op de landtong ten noordwesten van het slot een bakstenen slangenmuur uit het begin van de 18de eeuw (1731-1742). Aan de zijde van het slot eindigt de tuinmuur in een 'bolwerk' met schietspleten, dat is te beschouwen als een folly. De experimentele tuinmuur staat op een representatieve plaats langs de toegangslaan naar het kasteel. Waardering SLANGENMUUR is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een experimentele tuinmuur; - vanwege de representatieve plaatsing langs de toegangslaan; - vanwege de folly; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519626
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slangenmuur
Retranchementenmuur
Meandermuur

Een slangenmuur is een fruitmuur, gebouwd met een slingerende lijn, die overal even dik is. Door de slingerende vorm wordt een stabiele muur verkregen zonder dat er steunberen gemetseld behoeven te worden. De bochten vormen beschutte plaatsen, waarin windgevoelige planten of struiken, bijvoorbeeld leiboompjes, gepoot kunnen worden. Indien de slangenmuur op het zuiden is geplaatst is het mogelijk in een microklimaat (sub)tropische struiken te planten zoals vijgen. Uiteraard is hij dan ook zeer geschikt voor druiven. Een andere naam voor slangenmuur is abrikozenmuur.

Sommige slangenmuren hebben niet rondingen naar twee kanten zodat hij als het ware kronkelt, maar hebben pijlers waar geronde muren tussen zijn gemetseld. Deze zogeheten slingermuren worden soms slangenmuren genoemd, maar menigmaal wordt er onderscheid gemaakt tussen een slangenmuur en een slingermuur op basis van het verschil in vorm. Een retranchement(en)muur wordt als een zeldzame variant van de slangenmuur gezien. Bij deze muur ontbreekt een golvend verloop en heeft in plaats daarvan terugspringende rechte muurvlakken die onderling verbonden zijn met een schuine hoek.[1]

Nederland

Zogenoemde slangen-, slinger-, retranchementen- en meandermuren werden in Nederland vooral in de 18e eeuw op buitenplaatsen, landgoederen en bij kastelen aangelegd. Vrijwel allemaal zijn ze erkend als rijksmonument. Op de volgende plaatsen zijn ze nog aanwezig:

Onder andere bij Vechtoever te Maarssen, Huis te Vogelenzang in Bloemendaal NH en Villa Anna Maria in Dussen zijn dit soort muren verwijderd.

Bronnen

Noten

  1. a b Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksmonumentnr: 414860
  2. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksmonumentnr: 523707
  3. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksmonumentnr: 512276
  4. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksmonumentnr: 510590
  5. Informatie over rijksmonumentnummer 507045
  6. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksmonumentnr: 25990
  7. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksmonumentnr: 450498. Zie ook: Maandblad Oud-Utrecht 1982, blz.67-68, en Maandblad Oud-Utrecht 1987, blz. 243-244.

Externe linkMonumenten in de buurt van Slot Zuylen, slangenmuur die eindigt in een als bolwerk met schietspleten uitgevoerde folly in Oud Zuilen

Slot Zuylen, hoofdgebouw

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Slot Zuylen). Het in oorsprong middeleeuwse omgrachte kasteel is in het eerste kwart van de 16de eeuw opnieuw op..

Slot Zuylen, historische tuin- en parkaanleg

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Het karakter van de tuinaanleg van de buitenplaats..

Slot Zuylen, brug

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving BRUG behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Tussen de voorburcht en het voorplein ligt een 18de-eeuwse bakstenen boogbr..

Slot Zuylen, kademuur

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving KADEMUUR VOORPLEIN behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Aan de zijde van de voorburcht een 17de-eeuwse gemetselde kad..

Slot Zuylen, poortgebouw

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving POORTGEBOUW behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. De toegang van de voorburcht wordt gevormd door een 16de-eeuws baksten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slot Zuylen, slangenmuur die eindigt in een als bolwerk met schietspleten uitgevoerde folly in Oud Zuilen

Foto's (3)