Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Zuylen, wagenschuur in Oud Zuilen

Kasteel Buitenplaats

Slotlaan 3
3611AR Oud Zuilen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Slot Zuylen, wagenschuur

Omschrijving WAGENSCHUUR behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Blijkens de gedenksteen in de zuidwestgevel uit 1863 daterende in ambachtelijk-traditionele trant gebouwde wagenschuur, deel uitmakend van het landgoed rondom slot Zuylen en gesitueerd op een door sloten omgeven terrein. De midden 19de-eeuwse wagenschuur is opgetrokken in baksteen op rechthoekige grondslag onder samenstel van wolfsdaken, die een T-vormige opzet suggereren; de daken zijn voor het merendeel gedekt met donkergrijze pannen, alleen bij de noordhoek met rode pannen. Het linkerdeel is vier vensterassen breed en heeft getoogde stalvensters met dwarsstijl in de lange zijgevels; de korte kopgevel aan de zuidwestzijde heeft in het midden een stel dubbele getoogde inrijdeuren (waarboven de gedenksteen) en ter weerszijden elk een getoogd stalvenster met links een rechte zijdeur onder getoogde strek en rechts een getoogde zijdeur; hierboven een sprongsgewijze verhoogde kordonlijst bestaande uit dwars gemetselde stenen, in het midden een stel rechte hooiluiken en ter weerszijden twee getoogde zijvensters met ruitvormige onderverdeling. Het dwars hierop staande rechterdeel bevat in de zuidoostgevel een tweetal dubbele getoogde inrijdeuren, een gemetselde cordonband met twee sprongen en een stel getoogde hooiluiken; de korte gevel aan de noordoostzijde is vrijwel blind en bevat alleen een getoogd stalvenster in het midden, terwijl de kopgevel van deze dwarsvleugel aan de noordwestzijde een tweetal hoog geplaatste getoogde vensters en een gemetselde cordonband met twee sprongen bevat. Waardering WAGENSCHUUR is van algemeen belang: - als karakteristiek voorbeeld van een 19de-eeuwse wagenschuur; - vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarden; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519625
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Slot Zuylen, wagenschuur in Oud Zuilen

Slot Zuylen, slotboerderij

Slotlaan 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving BOERDERIJ MET TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Blijkens de gedenksteen in de linkerzijgevel van het vo..

Slot Zuylen, koetshuis

Tournooiveld 2
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Aan de zuidzijde van de voorburcht staat een koetshuis daterend uit de e..

Slot Zuylen, hoofdgebouw

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Slot Zuylen). Het in oorsprong middeleeuwse omgrachte kasteel is in het eerste kwart van de 16de eeuw opnieuw op..

Slot Zuylen, historische tuin- en parkaanleg

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Het karakter van de tuinaanleg van de buitenplaats..

Slot Zuylen, brug

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving BRUG behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Tussen de voorburcht en het voorplein ligt een 18de-eeuwse bakstenen boogbr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)