Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Zuylen, tuinmanswoning in Oud Zuilen

Woonhuis

Tournooiveld 3
3611AS Oud Zuilen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1650-1750


Beschrijving van Slot Zuylen, tuinmanswoning

Omschrijving TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Aan de noordzijde van de voorburcht staat een tuinmanswoning gebouwd tussen 1650 en 1750. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand bestaat uit één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met aan de achterzijde een vierkante paviljoenachtige aanbouw onder een met Hollandse pannen gedekt tentdak met op de nok een gemetselde schoorsteen; dakkapellen met driehoekige frontons (voorzijde drie en achterzijde één). In de voorgevel vier getoogde velden, waarvan er drie voorzien zijn van een getoogd samengesteld venster. Ook in de westgevel getoogde vensters en een deur met halfrond bovenlicht. In de achtergevel meerruitsvensters met paneelluiken en een paneeldeur. In de paviljoenachtige aanbouw kloosterkozijnen. Vanaf de kopse westgevel een gemetselde muur naar de poorttoren. Waardering TUINMANSWONING is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van een buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519620
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Slot Zuylen, tuinmanswoning in Oud Zuilen

Slot Zuylen, hoofdgebouw

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Slot Zuylen). Het in oorsprong middeleeuwse omgrachte kasteel is in het eerste kwart van de 16de eeuw opnieuw op..

Slot Zuylen, historische tuin- en parkaanleg

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Het karakter van de tuinaanleg van de buitenplaats..

Slot Zuylen, brug

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving BRUG behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Tussen de voorburcht en het voorplein ligt een 18de-eeuwse bakstenen boogbr..

Slot Zuylen, kademuur

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving KADEMUUR VOORPLEIN behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Aan de zijde van de voorburcht een 17de-eeuwse gemetselde kad..

Slot Zuylen, poortgebouw

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving POORTGEBOUW behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. De toegang van de voorburcht wordt gevormd door een 16de-eeuws baksten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slot Zuylen, tuinmanswoning in Oud Zuilen

Foto's (1)