Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Zuylen, koetshuis in Oud Zuilen

Kasteel Buitenplaats

Tournooiveld 2
3611AS Oud Zuilen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Slot Zuylen, koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Aan de zuidzijde van de voorburcht staat een koetshuis daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw, thans in gebruik als woning. Het op L-vormige grondslag opgetrokken bakstenen pand bestaat uit één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak met op de nok een gemetselde schoorsteen; dakkapellen met driehoekige frontons. De voorgevel heeft een vrij regelmatige indeling van vijf vensterassen met een centraal geplaatste toegangsdeur met bovenlicht gevat in een houten omlijsting met kroonlijst. Links twee inrijdeuren, waarvan er een is dichtgemetseld en voorzien van een dubbel draaivenster met luiken. Rechts een vensterlicht met luik en een meerruits schuifvenster met luiken. Verder een achteringang met getoogd bovenlicht, stalvensters, meerruitsvensters en tuindeuren met luiken. Vanaf de kopse westgevel een gemetselde verbindingsmuur naar de hoektoren. Waardering KOETSHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519619
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Slot Zuylen, koetshuis in Oud Zuilen

Slot Zuylen, slotboerderij

Slotlaan 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving BOERDERIJ MET TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Blijkens de gedenksteen in de linkerzijgevel van het vo..

Slot Zuylen, wagenschuur

Slotlaan 3
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving WAGENSCHUUR behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Blijkens de gedenksteen in de zuidwestgevel uit 1863 daterende in amba..

Slot Zuylen, tuinmanswoning

Tournooiveld 3
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Aan de noordzijde van de voorburcht staat een tuinmanswoning gebou..

Slot Zuylen, hoofdgebouw

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Slot Zuylen). Het in oorsprong middeleeuwse omgrachte kasteel is in het eerste kwart van de 16de eeuw opnieuw op..

Slot Zuylen, historische tuin- en parkaanleg

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Het karakter van de tuinaanleg van de buitenplaats..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)