Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Zuylen, poortgebouw in Oud Zuilen

Kasteel Buitenplaats

Tournooiveld 1
3611AS Oud Zuilen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1530 circa
Architect: mogelijk Rombout II Keldermans, qua interieur een meubilairontwerp van Gerrit Rietveld


Beschrijving van Slot Zuylen, poortgebouw

Omschrijving POORTGEBOUW behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. De toegang van de voorburcht wordt gevormd door een 16de-eeuws bakstenen poortgebouw in laatgotische stijl. Het op vierkante grondslag opgetrokken pand met toogvormige doorgang bestaat uit twee bouwlagen onder een hoog opgaand met leien gedekt schilddak bekroond door twee pinakels. Boven de doorgang een omlopende natuurstenen waterlijst; in de doorgang een kruisribgewelf. In de noordgevel aan weerszijden van de doorgang twee wapenschilden en op de verdieping een kruisvenster met traliewerk. De gevel aan deze zijde is bekroond door een gemetselde borstwering (pseudo-weergang) waarop twee natuurstenen leeuwtjes. In de zuidgevel naast de doorgang een houten deurtje waarboven een vensterlicht en op de verdieping een a-symmetrisch geplaatst kloostervenster in natuurstenen omlijsting. Vanaf de daklijst loopt een brede trapsgewijs gemetselde schoorsteen. Aan weerskanten van het poortgebouw op de walkanten een kwartrond ijzeren spijlenhek. In het INTERIEUR een zandstenen Gotische schouw met heraldische versieringen; ingericht met speciaal voor deze ruimte ontworpen meubilair van Gerrit Rietveld (vroegste voorbeeld) in 1906. Waardering POORTGEBOUW is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de markering van de doorgang naar het slot; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519617
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Slot Zuylen, poortgebouw in Oud Zuilen

Slot Zuylen, hoofdgebouw

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Slot Zuylen). Het in oorsprong middeleeuwse omgrachte kasteel is in het eerste kwart van de 16de eeuw opnieuw op..

Slot Zuylen, historische tuin- en parkaanleg

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Het karakter van de tuinaanleg van de buitenplaats..

Slot Zuylen, brug

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving BRUG behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Tussen de voorburcht en het voorplein ligt een 18de-eeuwse bakstenen boogbr..

Slot Zuylen, kademuur

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving KADEMUUR VOORPLEIN behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Aan de zijde van de voorburcht een 17de-eeuwse gemetselde kad..

Slot Zuylen, hoektoren

Tournooiveld 1
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HOEKTOREN behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Als pendant van de poorttoren staat een bakstenen hoektoren uit de 17de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)