Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele landarbeiderswoning op het niet afgegraven deel van de terp in Jannum

Woonhuis

Tsjerkestrjitte 10
9107GH Jannum (gemeente Ferwerderadiel)
Friesland

Bouwjaar: 1628


Beschrijving van Dubbele landarbeiderswoning op het niet afgegraven deel van de terp

Inleiding Dubbele (land)arbeiderswoning, gelegen op het niet afgegraven gedeelte van de terp van Jannum, even ten westen van de Romaanse kerk. In aanleg wellicht nog begin 17de-eeuws gebouw met vroeg-19de-eeuwse afluiving. Het interieur kent nog een aantal waardevolle interieuronderdelen. Blijkens een opmeting uit 1970 was het pand, na een verbouwing in de 19de eeuw in drie éénkamerwoningen onderverdeeld. Sedert restauratie in de jaren '70 en de ingebruikneming door het Fries Museum als 'buitenmuseum' telt het pand nog twee éénkamerwoningen. De derde éénkamerwoning werd wegens bouwvalligheid afgebroken. De raam- en vensterdetaillering, die als gevolg van verschillende verbouwingen niet meer oorspronkelijk was, is bij gelegenheid van de restauratie verbeterd. Omschrijving Verdiepingloos gebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen en hergebruikte kloostermoppen en gedekt door een met rode Hollandse pannen belegd zadeldak tussen topgevels met topschoorstenen; aan oostzijde afluiving met krimp aan voorzijde; vlechtingen; jaartalankers 1628 (voorgevel); houten bakgoot. In de voorgevel (zuid) twee 15-ruitsschuiframen, opgeklampte deur en halfrondgebogen zoldervensters; in de rechterzijgevel (oost) ijzeren stalvensters van verschillende afmeting; in de voorgevel (zuid) twee 15-ruitsschuiframen; in de achtergevel (noord) twee zesruitsschuiframen; in de linkerzijgevel (west) twee (gekoppelde) zesruitsschuiframen, opgeklampte deur en 20-ruitsschuifraam. INTERIEUR Inwendig bestaat het gebouw (sedert de restauratie) nog uit twee éénkamerwoningen van gelijke afmeting, die ruggelings met de bedstedenwanden tegen elkaar liggen. De vloeren (ook die van de afluiving) zijn belegd met (vermoedelijk hergebruikte) rode plavuizen. Doorlopende onbeschoten sporenkap; houten balkenplafond. In de zuidelijke woning (tegen de voorgevel) een eenvoudige houten schouw tegen betegelde achterwand (witte tegels met en zonder in blauw uitgevoerde florale decoratie); tegen de noordwand onderkelderde bedstedenwand (met kast). De uitmonstering van de noordelijke woning is in grote lijnen spiegelbeeldig aan de zuidelijke. Waardering Dubbele (land) arbeiderswoning van algemeen belang - wegens de ouderdom - wegens de bouw- en gebruiksgeschiedenis - wegens de aanwezigheid van waardevolle interieuronderdelen - wegens de bijzondere ligging op de terp van Jannum en binnen het beschermde gezicht - wegens de visuele relatie met de overige waardevolle terpbebouwing (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519592
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:35:36.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele landarbeiderswoning op het niet afgegraven deel van de terp in Jannum

Keuterijtje Voorm. keuterijtje op het niet afgegraven deel van de terp

Tsjerkestrjitte 6
Jannum (Gemeente Ferwerderadiel)
Inleiding Voormalig keuterijtje, gelegen op het niet afgegraven gedeelte van de terp van Jannum, even ten westen van de Romaanse kerk. In a..

In het midden onderkelderde woning met zesruitsvensters en omlopende houten goot onder zadeldak tussen topgevels waarvan een met schoorsteen met bord

Tsjerkestrjitte 8
Jannum (Gemeente Ferwerderadiel)
Bebouwing op de terp. Woning onder zadeldak tussen topgevels waarvan een door schoorsteen met bord bekroond. Zesruitsvensters. Omlopende ..

Grote boerderij met voorhuis tussen topgevels waarop schoorstenen met bord

Tsjerkestrjitte 1
Jannum (Gemeente Ferwerderadiel)
Grote boerderij met 19e eeuws gaaf voorhuis tussen topgevels waarop schoorstenen met bord.

Kerk van Janum

Tsjerkestrjitte 4
Jannum (Gemeente Ferwerderadiel)
Herv. Kerk. In de jaren 1944-'47 gerestaureerd eenbeukig romano-gotisch kerkje, thans in gebruik als uithof van het Fries Museum. Klokkest..

Hervormde kerk, preekstoel

Flieterpsterdyk 16
Reitsum (Gemeente Ferwerderadiel)
De Hervormde kerk, 19e eeuws, vanwege een mooie 17e eeuwse preekstoel met trap, achterschot en klankbord. Eenklaviers orgel uit 1885 gemaakt..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele landarbeiderswoning op het niet afgegraven deel van de terp in Jannum