kasteel buitenplaats in Oentsjerk

Rengersweg 98
9062EJ Oentsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)

Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving ORANJERIEKAS (8). Bakstenen kas op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in hout, glas en gele baksteen (kruisverband, deels met dagstreep) en gedekt met een zadeldak met ongelijke dakschilden. Het grote dakschild aan de voorzijde (zuid) in glas en houten roeden, het kleine in hout. Achtergevel (noord) geheel blind, de linker zijgevel (west) idem en ten dele gecementeerd, op heuphoogte voorzien van ijzeren strip met vier haken. De voorgevel bestaat w.b. de onderhelft uit baksteen en heeft een houten bakgoot op negen bakstenen consoles, daarboven in glasruiten uitgevoerd - deels uitzetramen, deels vaste ramen (ritme a b aa b etc.). Het glasdak aan de zuidzijde is voorzien van houten roeden, deels gemoderniseerd. De zijgevel rechts (oost) bevat een dubbele houten paneeldeur onder rollaag, het ondervlak van de deuren gesloten (1/3), daarboven in glas (2/3). In het deurkozijn links en rechts een ijzeren duim, bovendorpel getoogd. Inwendig drie gemetselde kweekbakken (gele baksteen), aan de bovenzijden met cement afgestreken. Een veelhoekige stijl op poer ondersteunt het dak. De oranjeriekas dateert uit het midden van de 19de eeuw. Waardering De ORANJERIEKAS bezit algemeen belang vanwege: - de ouderdom; - het type en materiaalgebruik, het object is een overgangstype tussen een oranjerie en een (muur)kas; - de gaafheid; - de doelmatige vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)