Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Rivieren: boerderij in Klimmen

Boerderij

Retersbekerweg 88
6343PL Klimmen (gemeente Voerendaal)
Limburg

Bouwjaar: 1784


Beschrijving van Kasteel Rivieren: boerderij

Omschrijving BOERDERIJ, XVIII a-b; nagenoeg symmetrisch bakstenen gebouw op U- plattegrond onder met lei gedekte daken; omvat met drie vleugels de west-, noord- en oostzijde van het eiland, dat door een brug (zie onder 4) met het kasteeleiland verbonden is; de boerderij is voorzien van vierkant uitgebouwde hoektorentjes onder geknikte achtkantige spitsen, en van hoekpaviljoens onder schilddaken op de beide zuidelijke uiteinden; het westpaviljoen, waarnaast het woongedeelte, bevat de inrijpoort, die vanaf de weg toegankelijk is via een brug (zie onder 4); hoge middenvleugel (noord) met wolfsdak, waarop de zadeldaken van de zijvleugels aansluiten; hardsteen voor de geblokte omlijstingen van de inrijpoort, de schietgaten en de merendeels vlakke venster- en ingangsomlijstingen; mergelhoekblokken in het benedenste muurwerk van de buitenkant van het poortpaviljoen wijzen op resten van ouder muurwerk; naast de inrijpoort nog katrollen van de vroegere ophaalbrug; op de poortdeur een klopper met jaartal 1784. Waardering BOERDERIJ is van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de fraaie en stoere architectuur - als wezenlijk functioneel en bouwkundig onderdeel van het totale complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519575
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Rivieren: boerderij in Klimmen

Kasteel Rivieren: hoofdgebouw

Retersbekerweg 88
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Omschrijving KASTEEL, XVIa; gebouw in mergel op rechthoekige plattegrond; twee verdiepingen op keldergewelven en onder zadeldak met leien..

Kasteel Rivieren: bruggen

Retersbekerweg 88
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Omschrijving BRUG, XVIII, mogelijk gedeeltelijk ouder; de brug van het korte oprijlaantje naar het poortpaviljoen heeft twee bogen en is g..

Kasteel Rivieren: keermuur

Retersbekerweg 88
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Omschrijving KEERMUUR; tussen de beide hoekpaviljoens van de boerderij staat een keermuur met een lage borstwering; het onderste deel is v..

Kasteel Rivieren: hekken en keermuren

Retersbekerweg 88
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Omschrijving HEK XVIII; noordelijk hek met hekvleugels met gepunte spijlen; de oorspronkelijke mergelpijlers zijn verdwenen; het hek is n..

Kasteel Rivieren: hek met hekpijlers

Retersbekerweg 88
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Omschrijving HEK MET HEKPIJLERS XVIII; zuidelijk hek als ingang naar de wei; twee vierkante pijlers van mergelblokken; dekplaten met kroon..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)