Kasteel Rivieren: hoofdgebouw in Klimmen

Retersbekerweg 88
6343PL Klimmen (gemeente Voerendaal)

Bouwjaar: begin 18e eeuw (huidige kasteel)

Beschrijving van Kasteel Rivieren: hoofdgebouw

Omschrijving KASTEEL, XVIa; gebouw in mergel op rechthoekige plattegrond; twee verdiepingen op keldergewelven en onder zadeldak met leien tussen twee trapgevels; drie schoorstenen, net naast de nok geplaatst in het westelijke dakschild; het gebouw beslaat de gehele westzijde van het ongeveer vierkant omgrachte terras; op de noordwesthoek een ronde toren van twee verdiepingen onder 8-vlaksspits, die aan de voet uitzwenkt naar de ronde vorm; ingang met stoep van 4 hardstenen treden (afgeronde hoeken) aan lange oostgevel (pleinzijde); dubbele deur met smeedijzeren bovenlicht in hardstenen kozijn met segmentboog met sluitsteen, ong. 1780; ramen in deze gevel met dezelfde kozijnen als de ingangsdeur, maar met verschillende roedenverdelingen: meerruits-, 8-lichts- en T-ramen; boven de zinken goot drie houten dakkapellen met getoogd dakje; westgevel heeft naast T-vensters nog kruis- en kloosterramen uit de bouwtijd; zuidgevel met twee lichtgetoogde T-ramen, op de verdieping eveneens, daarboven twee kleine 4-lichtsramen; noordgevel: parterre een lichtgetoogd 8-ruitsvenster, daarboven een kloosterraam, daarboven een klein 4-ruitsvenstertje; de toren heeft twee T-vensters op de parterre en op de verdieping twee kloosterramen. Alle gevels, behalve de noordgevel, versierd met een laatgotisch bogenfries direct onder de dakgoot, ook in de toren doorlopend. Op de zuidoosthoek van het gebouw is rond 1780 een secretenhuisje aangebouwd: mergel met mansardedakje met lei gedekt; gladde hardstenen venster- en deuromlijstingen. Inwendig o.m.: kelders met tongewelven, in de toren een koepelgewelf; eikenhouten trap met gesneden hoofdbaluster, XVIIId; in trappenhuis plafondrozet; gangen en vertrekken met eenvoudig stucwerk; segmentboogdeuren met in- en uitzwenkende panelen; nisschouw met gestucte schelp; twee gietijzeren haardomlijstingen in L. XV -stijl. Waardering KASTEEL is van algemeen belang - vanwege de ouderdom en de markante situering in het landschap - vanwege de hoge mate van gaafheid van de oorspronkelijke architectuur - vanwege de cultuurhistorische en bouwkundige waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)