Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hekken in Achtmaal

Tuin Park Landgoed

Achtmaalseweg 158 A
4885AS Achtmaal (gemeente Zundert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Hekken

HEKKEN; er zijn 6 hekken, te weten: a. ijzeren afscheidingshek over vele tientallen meters langs de Roosendaalsebaan ter hoogte van het erf van de boerderij; gepunte ronde spijlen, om en om hoog en laag; tussen de lange spijlen aan bovenzijde ijzeren cirkels. b. toegangshek, XXb, naast de portierswoning aan het begin van de Langedreef; twee vierkante bakstenen pijlers, witgeverfd; eenvoudige ijzeren vleugels met spijlen. c. toegangshek, XIX, aan de Roosendaalsebaan aan het begin van de dwarslaan; vierkante gecementeerde bakstenen pijlers met natuurstenen dekplaat en bekroningen in de vorm van een gekruld acanthusblad (XVIII); in de pijlers hardstenen stenen met WALL en STEYN; eenvoudige ijzeren vleugels met spijlen waartussen aan bovenzijde cirkels. d. hek, XIXd, aan de Roosendaalsebaan aan het begin van de verbindingslaan; lage vierkante bakstenen pijlers met ondiepe nissen aan de voorzijde; bekroond door gecementeerde lage pyramides; ijzeren vleugels samengesteld uit delen van het onder a. genoemde afscheidingshek. e. toegangshek naar boomgaard, XXb, op de hoek van de Langedreef en de dwarslaan; vierkante, wit en zwart geverfde betonnen pijlers met gefacetteerde hoeken; eenvoudige ijzeren witgeverfde vleugels met ronde spijlen met punten. f. toegangshek, XIXc, tot het park aan de Roosendaalsebaan tegenover café de Buisberg; dunne ronde gietijzeren pijlers, zwartgeverfd, bekroond door gietijzeren witgeverfde pijnappels; vleugels met dunne ronde spijlen met witte gietijzeren speerpunten; zijwangen van hetzelfde type. Waardering HEKKEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519569
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hekken in Achtmaal

Landhuis 'Wallstein'

Achtmaalseweg 158A
Achtmaal (Gemeente Zundert)
Klassicistisch LANDHUIS 'Wallstein', daterend uit ca. 1810 en ca. 1910 enigszins uitgebreid en gewijzigd. Witgepleisterd pand met verdiepin..

Twee houten schuren

Achtmaalseweg 158A
Achtmaal (Gemeente Zundert)
Twee, op het landgoed "Wallstein", nabij het hoofdhuis gelegen, gedeeltelijk open, houten schuren onder met rode Hollandse pannen gedekte za..

Parkaanleg

Achtmaalseweg 158A
Achtmaal (Gemeente Zundert)
PARKAANLEG, bestaande uit a. lanen b. park c. moestuin en boomgaard d. wei- en akkerland en bos ad a.: er zijn vier rechte lanen, ong. 1800:..

Washuisje

Achtmaalseweg 158A
Achtmaal (Gemeente Zundert)
WASHUISJE, XIXc, in het parkje bij het huis; bakstenen gebouwtje onder zadeldak met grijze pannen; geschubde houten windveren en daklijsten;..

Oranjerie

Achtmaalseweg 158A
Achtmaal (Gemeente Zundert)
ORANJERIE, XIXa, in het parkje bij het huis; klein gebouwtje in vakwerk, witgeverfd, met driezijdig gesloten korte zijden en onder schilddak..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hekken in Achtmaal

Foto's (1)