Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek in Heemskerk

Tuin Park Landgoed

Marquettelaan 34
1968JT Heemskerk
Noord Holland

Bouwjaar: 1741


Beschrijving van Toegangshek

Omschrijving TOEGANGSHEK OP BRUG behorende tot de buitenplaats Marquette. Over de buitengracht ligt een bakstenen 18de-eeuwse boogbrug met licht gebogen keermuren afgedekt door natuurstenen afdekplaten waarop een eenvoudige ijzeren balustrade; uitgemetselde pilasters vormen de sokkels van de twee natuurstenen rechthoekige pijlers van het toegangshek uit 1741 in eenvoudige Lodewijk XIV-stijl. Het hek bestaat uit twee massieve pijlers met eenvoudige profilering voorzien van schelpmotief en bekroond door een ronde vaas met oren en een deksel; tussen de pijlers een ijzeren spijlenhek met speerpunten bestaande uit dubbele hekvleugels geflankeerd door een hekstijl met ijzeren bloemtraceringen. Waardering TOEGANGSHEK OP BRUG van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de monumentale 18de-eeuwse vormgeving; - vanwege de ornamentel waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519566
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek in Heemskerk

Brug

Marquettelaan 34
Heemskerk
Omschrijving TOEGANGSBRUG behorende tot de buitenplaats Marquette. Voor de poort ligt een bakstenen (kloostermoppen) boogbrug uit ca.1800 ..

Koetshuis

Marquettelaan 32
Heemskerk
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Marquette. Parallel aan de oprijlaan ligt een 18de-eeuwse bakstenen dienstwoning (tha..

Kasteel Marquette

Marquettelaan 34
Heemskerk
Omschrijving HOOFDGEBOUW ( Marquette). Het in oorsprong 16de-eeuwse kasteel is tussen 1741 en 1770 in sobere classicistische stijl verbouw..

Tuinaanleg

Marquettelaan 34
Heemskerk
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Marquette. In structuur bewaarde formele parkaanleg uit de 18de..

Tuinornamenten

Marquettelaan 34
Heemskerk
Omschrijving TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Marquette. In de aanleg staan verschillende 18de-eeuwse tuinornamenten: a. aan wee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek in Heemskerk

Foto's (2)