Tuinornamenten in Heemskerk

Marquettelaan 34
1968JT Heemskerk

Beschrijving van Tuinornamenten

Omschrijving TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Marquette. In de aanleg staan verschillende 18de-eeuwse tuinornamenten: a. aan weerszijden van de oprijlaan staat een stel natuurstenen TUINVAZEN OP SOKKELS afkomstig van het nabijgelegen buiten Assumburg; rechthoekige sokkels met rechthoekige profilering waarop een grote gedecoreerde tuinvaas met op de romp het wapen van Boreel (links) en van Deutz van Assendelft (rechts). b. aan weerszijden van de oprit naar het koetshuis staat een stel natuurstenen TUINVAZEN OP SOKKELS; rechthoekige sokkel met zware profilering waarop een rijk gedecoreerde vaas met vrouwenhoofden en guirlandes, een dekles en pluimvormige bekroning. c. aan weerszijden van de toegangsbrug staat een stel natuurstenen TUINVAZEN OP SOKKELS; rechthoekige, eenvoudig geprofileerde sokkel waarop een met bandwerk en guirlandes versierde tuinvaas, pluimvormige bekroning. d. tegen de oostgevel staat een stel natuurstenen ORNAMENTEN e. op het laatste stukje 18de-eeuwse tuinmuur staat een natuurstenen ei-vormig ORNAMENT versierd met een guirlande Waardering TUINSIERADEN van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving; - als karakteristiek en ornamenteel onderdeel van de aanleg; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)