Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwijnsbergen: bruggen in Helvoirt

Tuin Park Landgoed

Helvoirtsestraat 6
5268BB Helvoirt (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: 20e eeuw


Beschrijving van Zwijnsbergen: bruggen

Omschrijving onderdeel 5: BRUGGEN, XX er zijn twee eenvoudige houten loopbruggen over de gracht; de ene brug ligt bij het einde van de westarm van de tuinmuur; de brug is licht getoogd; de toog wordt geschraagd door een houten juk, dat midden in de gracht staat, de eveneens getoogde leuningen zijn witgeverfd; brugdek en juk zijn niet geschilderd. De andere voetbrug ligt over de zuidelijke grachtarm, ongeveer in het verlengde van de middengang in het huis; het vlakke, niet geverfde brugdek ligt op twee jukken, evenmin geverfd; op de brug een deur met houten gepunte spijlen en dito uitspringende zijwangen, donkergroen met witte punten; de brugleuningen ook groen, behalve de bovenste balk, die wit is. Waardering: BRUGGEN van algemeen belang: - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519550
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zwijnsbergen: bruggen in Helvoirt

Zwijnsbergen: hoofdgebouw

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW met aangebouwde oranjerie en koetshuis annex stalruimte, gedeeltelijk omgracht; hoofdgebouw op L-plat..

Zwijnsbergen: parkaanleg

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG; het best bewaarde gedeelte van de landschappelijke aanleg, XIX, ligt in de noordoosthoek van het comp..

Zwijnsbergen: tuinpaviljoen

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 3: TUINPAVILJOEN met stichtingssteen 1847; klein witgepleisterd gebouwtje in laat-Empirestijl met één bouwstijl aa..

Zwijnsbergen: tuinmuur en kas

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR en KAS, XIX; bakstenen tuinmuur in de noordwesthoek van de binnentuin, die vroeger voor het grootste dee..

Zwijnsbergen: tuinornamenten

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 6: TUINORNAMENTEN, zijnde een stel hardstenen (pijler?) bekroningen, ongeveer 70 cm. Hoog, in de vorm van eikels, XV..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zwijnsbergen: bruggen in Helvoirt

Foto's (1)