Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwijnsbergen: tuinmuur en kas in Helvoirt

Tuin Park Landgoed

Helvoirtsestraat 6
5268BB Helvoirt (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Zwijnsbergen: tuinmuur en kas

Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR en KAS, XIX; bakstenen tuinmuur in de noordwesthoek van de binnentuin, die vroeger voor het grootste deel moestuin en bongerd was; Thans heeft de binnentuin een moderne tuininrichting, die als zodanig niet beschermenswaard is; de met een ezelsrug gedekte muur is in een naar het zuiden gerichte haakse U-vorm gebouwd; het naar het noorden gerichte oost-west lopende middenstuk is hoger dan de zijstukken; het middenstuk vormde vroeger over bijna de gehele lengte de achtermuur van de druivenkas, waarvan nu alleen nog het westelijk deel over is. De oostelijke muurarm sluit onder een haakse bocht aan op een laag witgeschilderd houten hek, dat de muur met de oranjerie verbindt; het andere muurdeel loopt evenwijdig aan de westelijke grachtarm. TUINMUUR en KAS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische waarden - vanwege de functionele en ensemble-waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519549
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zwijnsbergen: tuinmuur en kas in Helvoirt

Zwijnsbergen: hoofdgebouw

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW met aangebouwde oranjerie en koetshuis annex stalruimte, gedeeltelijk omgracht; hoofdgebouw op L-plat..

Zwijnsbergen: parkaanleg

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG; het best bewaarde gedeelte van de landschappelijke aanleg, XIX, ligt in de noordoosthoek van het comp..

Zwijnsbergen: tuinpaviljoen

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 3: TUINPAVILJOEN met stichtingssteen 1847; klein witgepleisterd gebouwtje in laat-Empirestijl met één bouwstijl aa..

Zwijnsbergen: bruggen

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 5: BRUGGEN, XX er zijn twee eenvoudige houten loopbruggen over de gracht; de ene brug ligt bij het einde van de west..

Zwijnsbergen: tuinornamenten

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 6: TUINORNAMENTEN, zijnde een stel hardstenen (pijler?) bekroningen, ongeveer 70 cm. Hoog, in de vorm van eikels, XV..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zwijnsbergen: tuinmuur en kas in Helvoirt

Foto's (1)