Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwijnsbergen: tuinpaviljoen in Helvoirt

Tuin Park Landgoed

Helvoirtsestraat 6
5268BB Helvoirt (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1847


Beschrijving van Zwijnsbergen: tuinpaviljoen

Omschrijving onderdeel 3: TUINPAVILJOEN met stichtingssteen 1847; klein witgepleisterd gebouwtje in laat-Empirestijl met één bouwstijl aan het begin van de toegangsweg, iets hoger liggend dan omringend park; oorspronkelijk op plattegrond van een Grieks kruis, aan achterzijde in XIXc met aanbouw vergroot; vanaf die tijd als kleine woning in gebruik. Voorzijde met uitspringende zuilenporticus waarboven fronton met rond venster; in porticus dubbele deuren met halfrond getoogde empireramen, waarboven de stichtingssteen. Het dak bestaat uit elkaar kruisende zinken zadeldakken met flauwe helling, rondom geschulpte daklijst. Waardering: TUINPAVILJOEN van algemeen belang: - vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden - vanwege de relatieve uniciteit (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519548
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zwijnsbergen: tuinpaviljoen in Helvoirt

Zwijnsbergen: hoofdgebouw

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW met aangebouwde oranjerie en koetshuis annex stalruimte, gedeeltelijk omgracht; hoofdgebouw op L-plat..

Zwijnsbergen: parkaanleg

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG; het best bewaarde gedeelte van de landschappelijke aanleg, XIX, ligt in de noordoosthoek van het comp..

Zwijnsbergen: tuinmuur en kas

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR en KAS, XIX; bakstenen tuinmuur in de noordwesthoek van de binnentuin, die vroeger voor het grootste dee..

Zwijnsbergen: bruggen

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 5: BRUGGEN, XX er zijn twee eenvoudige houten loopbruggen over de gracht; de ene brug ligt bij het einde van de west..

Zwijnsbergen: tuinornamenten

Helvoirtsestraat 6
Helvoirt (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 6: TUINORNAMENTEN, zijnde een stel hardstenen (pijler?) bekroningen, ongeveer 70 cm. Hoog, in de vorm van eikels, XV..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zwijnsbergen: tuinpaviljoen in Helvoirt