Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met schuur van kasteel Meerssenhoven in Maastricht

Boerderij

Meerssenhoven 203
6222PD Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Boerderij met schuur van kasteel Meerssenhoven

Omschrijving BOERDERIJ MET SCHUUR. Aan de overzijde van de weg Meerssenhoven staan in het verlengde van de bouwhuizen twee 18de-eeuwse bakstenen gebouwen (boerderij en schuur), die aan de wegzijde middels een gemetselde muur met een mergelstenen afdekking en waarin een centrale doorgang tussen pijlers, met elkaar verbonden zijn. Beide gebouwen zijn gelijkvormig in bouwmassa, nokhoogte en vormgeving. Aan de westzijde staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen BOERDERIJ bestaande uit twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met (vernieuwde) pannen gedekt, licht geknikt wolfdak. In de kopse gevel ter hoogte van de kapverdieping twee getoogde vensters en een dicht gemetseld oeil-de-boeuf in de top. Regelmatige indeling van de voorgevel met vier vensterassen voorzien van T-vensters en een toegangsdeur. Tegen de achtergevel een aangebouwde stalling onder lessenaarsdak. Aan de oostzijde staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen SCHUUR met hoog opgetrokken metselwerk overkapt door een met gesmoorde en rode Oud-Hollandse pannen gedekt, geknikt wolfdak. In de top van de kopse gevel drie oeil-de-boeufs. De voorgevel heeft centraal een dubbele inrijdeur onder een latei, oorspronkelijk rondboog (zie bouwsporen) en aan weerszijden daarvan een staldeur. Tegen de achtergevel een aangebouwde stalling onder lessenaarsdak. Waardering BOERDERIJ MET SCHUUR is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als onderdeel van de 18de-eeuwse classicistische opzet van de buitenplaats; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519529
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met schuur van kasteel Meerssenhoven in Maastricht

Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven.

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven. In structuur en in detail gaaf bewaarde kleins..

Toegangsbrug met keermuren tussen nederhof en voorhof van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving TOEGANGSBRUG MET KEERMUREN. Tussen het nederhof en het voorhof ligt een 18de-eeuwse brug van mergel met vier hardstenen bogen..

Kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Meerssenhoven). Het op een rechthoekig omgracht terrein gelegen herenhuis is op middeleeuwse fundamenten (midden..

Poortgebouw met muren van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving POORTGEBOUW MET MUREN. In de as van het huis ligt een 18de-eeuws paviljoen dat vermoedelijk ontworpen is door Soiron. Het op ..

Toegangsbrug tot buitengoed Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving TOEGANGSBRUG. In het begin van de 20ste eeuw is de gracht aan de zijde van de weg gedempt en met aarde opgevuld waarbij de to..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met schuur van kasteel Meerssenhoven in Maastricht

Foto's (4)