Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw met muren van kasteel Meerssenhoven in Maastricht

Kasteel Buitenplaats

Meerssenhoven 200
6222PD Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw
Architect: M. Soiron


Beschrijving van Poortgebouw met muren van kasteel Meerssenhoven

Omschrijving POORTGEBOUW MET MUREN. In de as van het huis ligt een 18de-eeuws paviljoen dat vermoedelijk ontworpen is door Soiron. Het op vierkante grondslag opgetrokken gebouw van baksteen en mergel wordt bekroond door een met leien gedekt klokdak met windvaan. De rondboogpoort heeft aan de voorzijde in hardstenen omlijsting van blokwerk en aan de voorpleinzijde een mergelstenen omlijsting; daarboven een duiventil met twee vlieggaten. In de doorgang een balkenzoldering en in de zijmuren een getoogde deur in hardstenen omlijsting. Tussen het poortgebouw en de bouwhuizen aan het voorplein staat een dubbele witgeschilderde en gemetselde muur ter afsluiting van het voorplein; in het begin van de 20ste eeuw is de muur aan de wegzijde verlaagd tot huidige hoogte, enkele doorgangen in de muur aan de voorpleinzijde. De garages achter de muren zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering POORTGEBOUW MET MUREN is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als monumentale toegang tot de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519523
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw met muren van kasteel Meerssenhoven in Maastricht

Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven.

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven. In structuur en in detail gaaf bewaarde kleins..

Toegangsbrug met keermuren tussen nederhof en voorhof van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving TOEGANGSBRUG MET KEERMUREN. Tussen het nederhof en het voorhof ligt een 18de-eeuwse brug van mergel met vier hardstenen bogen..

Kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Meerssenhoven). Het op een rechthoekig omgracht terrein gelegen herenhuis is op middeleeuwse fundamenten (midden..

Toegangsbrug tot buitengoed Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving TOEGANGSBRUG. In het begin van de 20ste eeuw is de gracht aan de zijde van de weg gedempt en met aarde opgevuld waarbij de to..

Tuinvazen bij kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving TUINVAZEN. Achter het kasteel staat enkele 18de of 19de-eeuwse tuinvazen a. twee grote schaalvormige natuurstenen vazen; b. t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Poortgebouw met muren van kasteel Meerssenhoven in Maastricht

Foto's (2)