Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwhuis van kasteel Meerssenhoven in Maastricht

Kasteel Buitenplaats

Meerssenhoven 200
6222PD Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Bouwhuis van kasteel Meerssenhoven

Omschrijving BOUWHUIS. Aan de westkant van de nederhof staat als pendant van het koetshuis een 18de-eeuws bouwhuis (XVIIIb). Het op rechthoekige grondslag opgetrokken witgeschilderde bakstenen bouwhuis met hoeklisenen van mergel bestaat uit twee bouwlagen onder een met Tuiles du Nord pannen gedekt wolfdak. De vensters zijn voorzien van hardstenen omlijstingen en de ellipsboogvormige poorten hebben hardstenen imposten en sluitsteen. In het INTERIEUR is ondermeer van belang: de stallen met bakstenen kruisgewelven op ellipsgordelbogen op afgeschuinde vierkante pijlers van hardsteen. Waardering BOUWHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als onderdeel van de 18de-eeuwse classicistische opzet van de buitenplaats; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519522
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwhuis van kasteel Meerssenhoven in Maastricht

Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven.

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven. In structuur en in detail gaaf bewaarde kleins..

Toegangsbrug met keermuren tussen nederhof en voorhof van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving TOEGANGSBRUG MET KEERMUREN. Tussen het nederhof en het voorhof ligt een 18de-eeuwse brug van mergel met vier hardstenen bogen..

Kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Meerssenhoven). Het op een rechthoekig omgracht terrein gelegen herenhuis is op middeleeuwse fundamenten (midden..

Poortgebouw met muren van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving POORTGEBOUW MET MUREN. In de as van het huis ligt een 18de-eeuws paviljoen dat vermoedelijk ontworpen is door Soiron. Het op ..

Toegangsbrug tot buitengoed Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving TOEGANGSBRUG. In het begin van de 20ste eeuw is de gracht aan de zijde van de weg gedempt en met aarde opgevuld waarbij de to..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bouwhuis van kasteel Meerssenhoven in Maastricht

Foto's (1)