Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis van kasteel Meerssenhoven in Maastricht

Kasteel Buitenplaats

Meerssenhoven 202
6222PD Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Koetshuis van kasteel Meerssenhoven

Omschrijving KOETSHUIS. Aan de oostkant van de nederhof staat als pendant van het bouwhuis een 18de-eeuws koetshuis (XVIIIb). Het op rechthoekige grondslag opgetrokken witgeschilderde bakstenen bouwhuis met hoeklisenen van mergel bestaat uit twee bouwlagen onder een met leien gedekt wolfsdak met uilenborden aan de voorzijde. De voorgevel aan de pleinzijde heeft twee ellipsboogvormige poorten met hardstenen imposten en sluitsteen. Vensters op de begane grond zijn licht getoogd in hardstenen omlijsting; rechthoekige vensters op de verdieping. De kopsegevels hebben in de top twee oeil-de-boeufs; de zuidgevel is verder blind uitgevoerd, de noordgevel heeft drie vensters op de begane grond. In het INTERIEUR is ondermeer van belang: de stallen met bakstenen kruisgewelven op ellipsgordelbogen op vierkante pijlers van baksteen. Het gebouw is versterkt met vier bakstenen spantbogen. Waardering KOETSHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als onderdeel van de 18de-eeuwse classicistische opzet van de buitenplaats; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519521
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis van kasteel Meerssenhoven in Maastricht

Bouwhuis van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving BOUWHUIS. Aan de westkant van de nederhof staat als pendant van het koetshuis een 18de-eeuws bouwhuis (XVIIIb). Het op rechth..

Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven.

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven. In structuur en in detail gaaf bewaarde kleins..

Toegangsbrug met keermuren tussen nederhof en voorhof van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving TOEGANGSBRUG MET KEERMUREN. Tussen het nederhof en het voorhof ligt een 18de-eeuwse brug van mergel met vier hardstenen bogen..

Kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Meerssenhoven). Het op een rechthoekig omgracht terrein gelegen herenhuis is op middeleeuwse fundamenten (midden..

Poortgebouw met muren van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving POORTGEBOUW MET MUREN. In de as van het huis ligt een 18de-eeuws paviljoen dat vermoedelijk ontworpen is door Soiron. Het op ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis van kasteel Meerssenhoven in Maastricht

Foto's (1)