Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wallsteyn in Achtmaal

Kasteel Buitenplaats

Achtmaalseweg 158 A
4885AS Achtmaal (gemeente Zundert)
Noord Brabant


Beschrijving van Wallsteyn

LANDHUIS, XIXa, met uitbreidingen en veranderingen in XXa; klassicistisch witgepleisterd pand met verdieping op rechthoekige plattegrond en onder met leien gedekt omlopend schilddak; voorgevel met cordonlijsten, kroonlijst, gebosseerde gepleisterde hoekpilasters en gebosseerde gepleisterde weinig uitspringende door fronton met oculus afgesloten middenrisaliet met ervoor een pergola met vier Dorische zuilen (XXa); achtergevel met ver uitspringende middenrisaliet onder fronton met oculus, met hoekpilasters en met uitgebouwde vestibule onder balcon voorzien van hekwerk met balusters tussen pijlertjes op de hoeken; tegen de rechter zijgevel een gepleisterde, ten opzichte van de voor- en achtergevel trapsgewijs inspringende aanbouw, gedeeltelijk met verdieping, waarop balcons voorzien van hekwerk met balusters tussen pijlertjes op de hoeken. Ramen met zesruitsverdeling. Inwendig o.m. enige gave neo-interieurs, met name de hall met zwart- en witmarmeren vloer, schouw, open trappehuis met L.XIV decoraties en samengesteld balkenplafond op consoles en de neo-Empire zitkamer met o.a. stucplafond en roodmarmeren schouw. Waardering LANDHUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519517
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wallsteyn in Achtmaal

Ingang landgoed 'Wallstein', vm. portierswoning

Achtmaalseweg 158
Achtmaal (Gemeente Zundert)
LANDHUIS, XIXa, met uitbreidingen en veranderingen in XXa; klassicistisch witgepleisterd pand met verdieping op rechthoekige plattegrond en ..

Portierswoning

Achtmaalseweg 158
Achtmaal (Gemeente Zundert)
PORTIERSWONING, XXa; witgeverfd bakstenen woonhuis op T-plattegrond; één bouwlaag onder met rode pannen gedekte zadeldaken; schuifvensters..

Open schuren

Achtmaalseweg 158A
Achtmaal (Gemeente Zundert)
OPEN SCHUREN, XIXd, bij het huis tussen de Langedreef en de Spiegeldreef; gedeeltelijk open houten schuren onder zadeldaken met rode pannen;..

Koetshuis

Achtmaalseweg 158A
Achtmaal (Gemeente Zundert)
KOETSHUIS, 1872; bakstenen gebouw met iets ingezwenkt schilddak met grijze pannen; aan de voorzijde met dakkapel; in de voorgevel deur met b..

Boerderij met schuur

Achtmaalseweg 158B
Achtmaal (Gemeente Zundert)
BOERDERIJ met SCHUUR, XXa; beide gebouwen naast elkaar direct ten oosten van het landhuis; bakstenen boerderij, Anno-hoeve genaamd, van het ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)