Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven. in Maastricht

Tuin Park Landgoed

Meerssenhoven 200
6222PD Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven.

Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven. In structuur en in detail gaaf bewaarde kleinschalige 18de-eeuwse formele tuinaanleg gesitueerd op een smal langwerpig perceel. Het hoofdkenmerk van de aanleg wordt gevormd door de as van symmetrie die zowel de gebouwen rangschikt als de structuur van het park bepaalt. Achter het, binnen een rechthoekige omgrachting gelegen, huis loopt de met linden beplante hoofdlaan eindigend in een halfrond rondeel met heuveltje, waarop een theekoepel stond. De laan, die deels is verhard (door gras overwoekerd) en verder met gras is begroeid, wordt geflankeerd door grasparterres; deze kende oorspronkelijk een geometrische aanleg zoals de Tranchotkaart uit het begin van de 19de eeuw laat zien. Halverwege de laan is een kruising met een met linden beplante dwarsas. De kruising wordt gemarkeerd door een rondeel, oorspronkelijk met waterkom in het midden; de dwarsas markeert de overgang van de grasparterres naar het bosquet. Het bosquet wordt doorsneden door twee diagonale lanen die tezamen met de hoofdlaan een "patte d'oie" vormen; in het bosquet de resten van een doolhof met coniferen. Het bosquet wordt omsloten door een carré van lanen. De oostzijde van de aanleg wordt afgesloten door een rechte laan over de gehele lengte van het perceel; de westzijde door een houtwal. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als representatief en bijzonder voorbeeld van een kleinschalige gaaf bewaarde 18de-eeuwse aanleg in formele stijl; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - vanwege het belang voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur; - vanwege de visueel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519516
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven. in Maastricht

Toegangsbrug met keermuren tussen nederhof en voorhof van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving TOEGANGSBRUG MET KEERMUREN. Tussen het nederhof en het voorhof ligt een 18de-eeuwse brug van mergel met vier hardstenen bogen..

Kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Meerssenhoven). Het op een rechthoekig omgracht terrein gelegen herenhuis is op middeleeuwse fundamenten (midden..

Poortgebouw met muren van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving POORTGEBOUW MET MUREN. In de as van het huis ligt een 18de-eeuws paviljoen dat vermoedelijk ontworpen is door Soiron. Het op ..

Toegangsbrug tot buitengoed Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving TOEGANGSBRUG. In het begin van de 20ste eeuw is de gracht aan de zijde van de weg gedempt en met aarde opgevuld waarbij de to..

Tuinvazen bij kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving TUINVAZEN. Achter het kasteel staat enkele 18de of 19de-eeuwse tuinvazen a. twee grote schaalvormige natuurstenen vazen; b. t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)