Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Denekamp

Kasteel Buitenplaats

Schiphorstdijk 4
7591PS Denekamp (gemeente Dinkelland)
Overijssel


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving Een in aanleg 15de-eeuwse STUW gebouwd in de Omdinkel om de molen bij gebruik van voldoende water te voorzien. Natuurstenen sluis- annex keermuren en opbouw; houten sluisdeuren; de sluismuren lopen over in de beschoeiing van de kolk die uit gestapelde zandstenen blokken bestaat. Waardering De STUW, deeluitmakend van een watermolenensemble bestaande watermolen met keienpad, stuw, voormalig molenaarshuis met jachtkamer en dubbele dienstwoning, is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - als functioneel onderdeel voor de waterhuishouding van de buitenplaats; - vanwege de visuele samenhang met de overige onderdelen van het watermolenensemble. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519503
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Denekamp

kasteel buitenplaats

Schiphorstdijk 2
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving WATERMOLEN met KEIENPAD. Voor de watermolen is de vroegste wegverharding in de vorm van een keienpad nog aanwezig; het keie..

Boerderij met jachtkamer met voormalige gelagkamer en schuur, behorende tot het watermolenensemble op het landgoed singraven, dat zich ten noordwesten ..

Schiphorstdijk 4
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Voormalig MOLENAARSHUIS met JACHTKAMER behorend tot het watermolenensemble van de buitenplaats Singraven verder bestaande uit..

Singraven: dubbele dienstwoning

Schiphorstdijk 6
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding Dubbele DIENSTWONING uit 1921 behorende bij het watermolenensemble van het landgoed Singraven. De dienstwoningen bevinden zich we..

Singraven: schuur

Schiphorstdijk 6
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding SCHUUR uit ca. 1935 behorende bij het landgoed Singraven ten westen van het watermolenensemble, gelegen aan de bosrand. Omschrij..

Singraven: schuur

Schiphorstdijk 6
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding SCHUUR uit 1932 behorende bij het landgoed Singraven gelegen tegenover (Z) de dienstwoningen van het watermolenensemble. Omschri..

Kaart & Routeplanner