Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hartel in Breda

Kasteel Buitenplaats

Hartelweg 12
4825BZ Breda
Noord Brabant


Beschrijving van De Hartel

Inleiding De Hartel, het in 1921-1922 gebouwde landhuis, is voor ir. J.H.H. Verloop (directeur scheepswerf Feyenoord te Rotterdam) ontworpen door architect M.E. Bruijnzeel uit Rotterdam. Sedert de voltooiing is het pand nauwelijks gewijzigd. Omschrijving In baksteen opgetrokken landhuis op onregelmatige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag en kapverdieping. De kap is gedekt met riet en voorzien van dakkapellen. Het huis is gedeeltelijk onderkelderd. De asymmetrisch opgebouwde en ingedeelde gevels zijn voorzien van verschillende deur- en vensterpartijen. De ramen zijn voorzien van roeden en luiken. Aan details, zoals de indeling van de luiken, de vormgeving van de entreepartij met natuursteen en een ingebouwde lantaarn, de hijsbalk enz., is veel aandacht besteed. De gaaf bewaarde plattegrond heeft een vrije indeling waarbij de verschillende vertrekken óf via de centrale hal of via elkaar bereikbaar zijn. De hal loopt door in de kapverdieping. De kamers zijn voorzien van allerlei oorspronkelijke onderdelen en materialen zoals betimmeringen, kasten, schouwen, 'inglehook' (haardnis), deuren en deuromlijstingen, sanitair enz. Waardering Het in 1921-1922 gebouwde landhuis De Hartel is van algemeen belang: - het pand is vanwege de consequent doorgevoerde asymmetrische vormgeving in hoofdmassa, gevels en interieur én vanwege de materiaalkeuze (baksteen en riet) een goed voorbeeld van het bouwtype landhuis; - het pand is vanwege de mengeling van expressionisme en Art Déco, voorzien in de detaillering en materiaalkeuze, een goed voorbeeld ban deze bouwstijlen; - het huis heeft allerlei bijzondere onderdelen zoals de afwerking van deur- en haardpartijen en is zowel in- als uitwendig qua hoofdvorm, indeling en uitmonstering gaaf bewaard gebleven; als zodanig is het ook zeldzaam; - naar verschijning en situering vormt het een goed voorbeeld van het buiten wonen in de jaren twintig van de twintigste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519484
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hartel in Breda

Huis behorend bij de hartel

Hartelweg 12
Breda
Inleiding Huis behorend bij De Hartel, in 1921-1922 gebouwd naar ontwerp van architect M.E. Bruijnzeel. Omschrijving Pand op rechthoekige..

De Hertel: tuinaanleg

Hartelweg 12
Breda
Inleiding De tuinaanleg in 1922 van De Hartel, gerealiseerd op een kunstmatige verhoging rond het landhuis en ontworpen door de tuinarchite..

Spinolan-schans, samenstel van vier bastions

Hartelweg 22
Breda
Spinolan-schans, in 1590 aangelegd, in 1624 herbouwd, samenstel van vier bastions.

IJzerhek

Achter Emer 17
Breda
Landhuis IJzerhek. In park gelegen witgepleisterd huis onder zadeldak, met dakruiter. Zesdelige schuiframen. Begin 19e eeuw. Grote Vlaamse ..

Munnikenhof

Hoofdstraat 161
Terheijden (Gemeente Drimmelen)
Munnikenhof. Boerderij van het Kempische langgeveltype, met twee schuren, deels van hout, deels van steen, onder rieten wolfdaken. Eerste he..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Hartel in Breda