Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Heenwerf in Steenbergen

Boerderij

Kruislandsedijk 38
4756SG Steenbergen
Noord Brabant


Beschrijving van De Heenwerf

onderdeel 2: schuur Inleiding. De SCHUUR uit 1939 is gebouwd in Delftse Schoolstijl en is gelegen op het achtererf. Omschrijving. De eenlaags bakstenen schuur is gebouwd op rechthoekig grondplan. De tuitgevels van voor- en achterzijde hebben sobere, gemetselde schouders met ezelsrug op de hoeken, in dezelfde trant als de gevelbekroning. In de voor- en zijgevels zijn rechtgesloten vensters geplaatst met betonnen kozijnen met bovenontluchting. In voor- en achtergevel zijn omstreeks 1995 nieuwe deuren geplaatst. Midden op de voorgevel is met ijzeren letters de naam van de boerderij aangebracht: ┬┐Heenwerf┬┐. In de topgevels zijn gemetselde ontluchtingslamellen aangebracht en daaronder een rondvenster met radiaalraam. In de tuit is een Y-vormig muuranker aangebracht. Het zadeldak is belegd met Hollandse pannen. Tegen de noordgevel is een luifel aangebracht op betonnen poeren. De indeling van het interieur is in de loop van de tijd gewijzigd, en bestaat nu uit een garagegedeelte en een grote open ruimte. De kap wordt gedragen door grote, gelamineerde houten spanten. Waardering. De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uiting van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een regionale variant van de Delftse Schoolstijl. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste constructie, met name de houten, gelamineerde spanten. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een schuur in Delftse Schoolstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519478
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Heenwerf in Steenbergen

De Heenwerf

Kruislandsedijk 38
Steenbergen
Inleiding. De WONING uit 1914 is gebouwd in Art Nouveaustijl. Zij is gelegen op het voorerf, aan de toegangsweg en wordt omsloten door de t..

Boerderijcomplex: Woonhuis in ambachtelijk-Ttraditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen

Langeweg 63
Kruisland (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. Het WOONHUIS van het boerderijcomplex is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met..

Complex Langeweg 63

Langeweg 63
Kruisland (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. De WAGENSCHUUR uit het laatste kwart van de negentiende eeuw is gebouwd in Eclectische stijl. Het gebouwtje staat los van het wo..

Eenvoudige smederij annex woonhuis in Ambachtelijk-Traditionele bouwstij

Welbergsedijk 22
Steenbergen
Inleiding. De eenvoudige SMEDERIJ annex WOONHUIS is gebouwd in 1861 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij is gelegen in het gehucht W..

woonhuis

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De WONING van het boerderijcomplex is in 1923 gebouwd in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen en heeft een oudere aan..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Heenwerf in Steenbergen

Foto's (1)