Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Heenwerf in Steenbergen

Woonhuis

Kruislandsedijk 38
4756SG Steenbergen
Noord Brabant


Beschrijving van De Heenwerf

Inleiding. De WONING uit 1914 is gebouwd in Art Nouveaustijl. Zij is gelegen op het voorerf, aan de toegangsweg en wordt omsloten door de tuin. Aan de achterzijde is omstreeks 1960 een serre aangebouwd die buiten de bescherming valt. Omschrijving. De eenlaags bakstenen woning is gebouwd op L-vormig grondplan met een aangebouwde, iets lagere keukenvleugel. Het pand heeft een gestucte plint rondom en dito fries, dat in de voorgevel van het woongedeelte is voorzien van ornamenteringen. De gevels zijn voorzien van natuurstenen speklagen en hebben getoogde raam- en deuropeningen met geprofileerde, hardstenen aanzet- en sluitstenen en hardstenen onderdorpels. Onder de vensters zijn natuurstenen ornamenteringen aangebracht. De schuiframen hebben sierroeden en een rechtgesloten bovenlicht met dito detaillering. De houten paneeldeuren in de voor- en zijgevel van het woongedeelte hebben dezelfde bovenlichten. De deuren in de keukenvleugel zijn minder gedetailleerd. Enkele ramen en deuren in de achtergevel zijn recentelijk gewijzigd. Het samengestelde schilddak, dat oorspronkelijk was belegd met leien in Maasdekking is recentelijk nieuw belegd met bitumenleien in Maasdekking. De daklijst aan de voorzijde van het woongedeelte rust op klossen. De indeling van het interieur heeft recentelijk enige wijzigingen ondergaan maar bevat zeer rijke details. De woonkamer, die oorspronkelijk uit een voor- en een achterkamer bestond, heeft een stucplafond in Art Nouveau-stijl met rijke beschildering. Ook de houten paneeldeuren hebben een dergelijke beschildering. Dit vertrek heeft nog een gedetailleerde schouw. De gang heeft een terrazzo vloer, een lambrisering van facettegels en een gestuct plafond. In het trappenhuis is een houten trap en dito trappaal met detaillering geplaatst. Waardering. De woning is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uiting van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden. Zij heeft architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van Art Nouveau-architectuur. Zij heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name de stucplafonds en de beschildering. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een rijke veeboerderij in Art Nouveaustijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519477
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Heenwerf in Steenbergen

De Heenwerf

Kruislandsedijk 38
Steenbergen
onderdeel 2: schuur Inleiding. De SCHUUR uit 1939 is gebouwd in Delftse Schoolstijl en is gelegen op het achtererf. Omschrijving. De een..

Boerderijcomplex: Woonhuis in ambachtelijk-Ttraditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen

Langeweg 63
Kruisland (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. Het WOONHUIS van het boerderijcomplex is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met..

Complex Langeweg 63

Langeweg 63
Kruisland (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. De WAGENSCHUUR uit het laatste kwart van de negentiende eeuw is gebouwd in Eclectische stijl. Het gebouwtje staat los van het wo..

Eenvoudige smederij annex woonhuis in Ambachtelijk-Traditionele bouwstij

Welbergsedijk 22
Steenbergen
Inleiding. De eenvoudige SMEDERIJ annex WOONHUIS is gebouwd in 1861 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij is gelegen in het gehucht W..

woonhuis

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De WONING van het boerderijcomplex is in 1923 gebouwd in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen en heeft een oudere aan..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Heenwerf in Steenbergen

Foto's (1)