Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Steenbergen

Woonhuis

Afgeslechtedijk 8
4651RC Steenbergen
Noord Brabant


Beschrijving van woonhuis

Inleiding. De WONING van het boerderijcomplex is in 1923 gebouwd in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen en heeft een oudere aanbouw uit 1917 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl, die voor die tijd dienst deed als knechtenwoning. Omschrijving. De eenlaags woning is opgetrokken uit baksteen en gebouwd op overwegend vierkant grondplan met een tweelaags risaliet in de voorgevel. De risaliet heeft een gemetselde erker met houten balkon en bewerkte balustrade op de verdieping. De venster- en deuropeningen hebben een licht geprofileerde hardstenen bovendorpel. De vensters zijn voorzien van schuiframen onder bovenlicht met roedenverdeling. De voor- en achterdeur hebben eenzelfde bovenlicht. In het linker gedeelte van de voorgevel is een gemetselde cassettenornamentering met geglazuurde tegels aangebracht onder de dakrand. Het dakoverstek rust op klossen. In de voorgevel is een gedenksteen geplaatst met de inscriptie: A M C VERBEEK/ 2-2-23. Tegen de zijgevel is een houten veranda aangebouwd met ramen onder bovenlicht met roedenverdeling rondom en een dubbele openslaande deur. De erker heeft op de verdieping een houten balkon met bewerkte balustrade. Het samengestelde wolfsdak is belegd met eterniet-leien in maasdekking. In het voor- en achterschild is een driedelige dakkapel aangebracht, die achter hoger is dan voor. In het rechter dakschild van de risaliet aan de voorzijde is een enkelvoudige, getoogde dakkapel geplaatst. De indeling van het interieur is ongewijzigd en heeft een rijk gedetailleerde houten tochtdeur met glas-in-lood ramen en houten paneeldeuren met roedenramen. Tussen voor- en achterkamer bevindt zich een dubbele houten schuifdeur met glas-in-loodramen. Op de verdieping is nog enig origineel stucwerk aanwezig. De eenlaags aanbouw ligt aan de achterzijde van het woonhuis en is opgetrokken uit baksteen en gebouwd op rechthoekig grondplan. Zij heeft een gestucte plint rondom. De ramen en deuren hebben een bovenlicht met roedenverdeling. De ramen zijn voorzien van luiken. Het dakoverstek rust op klossen en het platte dak met schilden is belegd met eternietleien in kruisdekking. De indeling van het interieur is ongewijzigd. Waardering. De woning is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uiting van de agrarische ontwikkeling in het Interbellum. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een boerderij in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519474
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Steenbergen

Complex Afgeslechtedijk

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De MELKKAMER uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en is gelegen tussen de woning en de schuur. Omschrijvi..

Complex Afgeslechtedijk: schuur

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De SCHUUR uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en is achter de woning en los daarvan gelegen. Zij is gebou..

Complex Afgeslechtedijk: varkensstal

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De VARKENSSTAL uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij is naast de schuur gelegen. Omschrijving. De ..

Nederlands Hervormde Kerk; Witte Kerk

Kerkplein 7
Steenbergen
N.H. KERK; klassicistisch gebouw uit 1832, bestaande uit een door een zadeldak gedekte driebeukige hallenkerk met een gevel, ingedeeld door ..

Eenvoudige smederij annex woonhuis in Ambachtelijk-Traditionele bouwstij

Welbergsedijk 22
Steenbergen
Inleiding. De eenvoudige SMEDERIJ annex WOONHUIS is gebouwd in 1861 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij is gelegen in het gehucht W..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)