Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Suiker Unie in Dinteloord

Gebouw

Noordzeedijk 113
4671TL Dinteloord (gemeente Steenbergen)
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Suiker Unie

Inleiding. Het suikerpakhuis (OPSLAGGEBOUW) uit 1909 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl is midden op het fabrieksterrein gelegen en ingebouwd door jongere produktiegebouwen. Het is gebouwd voor de opslag van suiker in stukgoed en is als zodanig in gebruik geweest tot de jaren zestig, toen de suiker als bulkgoed werd opgeslagen. Nu is het in gebruik als emballagemagazijn. Omschrijving. Het hoogopgaande suikerpakhuis op rechthoekig grondplan heeft een betonnen casco, opgevuld met machinale ijsselstenen. De centrale beuk heeft een schaaldak, belegd met bitumen, evenals de lessenaarsdaken van beide zijbeuken. De betonnen lisenen in de voorgevel, op de hoeken en op de scheiding van de midden- en zijbeuken, lopen uit in licht geprofileerde pinakels die boven de betonnen daklijst uitsteken. In de zijwanden van de verhoogde middenbeuk zijn vensters geplaatst. In de topgevel van de voorgevel is een licht getoogd venster met vijfdelig raam geplaatst. In beide zijvleugels van de voorgevel is een rondvenster met ijzeren raam geplaatst. De overige gevelopeningen zijn in later tijd gewijzigd. De topgevel wordt doorsneden door een iets uit het midden geplaatste, omhuisde transportband, die door het gehele pakhuis heen loopt. Trekspanten houden het schaaldak bijeen. Beide zijbeuken hebben een betonnen verdiepingvloer, steunend op ijzeren, geklonken vakwerkstaanders. Waardering. Het suikerpakhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (de Suikerhoek) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Het heeft bouwhistorische waarde als vroeg voorbeeld van betonconstructie. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. In samenhang met de suikerpakhuizen uit 1922 en 1926 en de niet voor bescherming voorgedragen naoorlogse suikersilo┬┐s, geeft het een compleet beeld van de historische ontwikkeling van de Nederlandse suikeropslag. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als suikerpakhuis in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519463
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Suiker Unie in Dinteloord

Complex Suiker Unie

Noordzeedijk 113
Dinteloord (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. Het KANTOORGEBOUW uit 1920 is gebouwd in Expressionistische bouwstijl. Het is tegen de dijk gebouwd en langs de weg gelegen. Int..

Complex Suiker Unie

Noordzeedijk 113
Dinteloord (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. De voormalige DIREKTEURSWONING is in 1909 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl en heeft een aanbouw aan de achterzijde uit..

Complex Suiker Unie

Noordzeedijk 113
Dinteloord (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. De suikerpakhuizen (OPSLAGGEBOUWEN) uit respectievelijk 1922 en 1926 zijn gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met element..

Complex Suiker Unie

Noordzeedijk 113
Dinteloord (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. Het gor (OVERSLAGOBJECT) voor de ontvangst van per schip aangevoerde bieten is in 1927 aangelegd en heeft een uitbreiding uit 19..

Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak

Kwartiersedijk 21
Fijnaart (Gemeente Moerdijk)
Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak; afzonderlijk bakhuis. Afzonderlijke schuur-stal onder wolfdak. Voor de inrijweg twee hekpalen met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Suiker Unie in Dinteloord