Landgoed Dassenberg in Steenbergen

Halsterseweg 5
4651NX Steenbergen

Beschrijving van Landgoed Dassenberg

Inleiding. De BOSWACHTERSWONING annex tramhalte (TRAMSTATION) is gebouwd in 1899 naar een ontwerp van de architect C.P. van Genk in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij is gelegen bij de hoofdtoegang tot het landgoed, langs de weg en aan de Herendreef. In later tijd is aan de zuidgevel een schuur aangebouwd. Omschrijving. De eenlaags boswachterswoning annex tramhalte is gebouwd op samengestelde plattegrond en is opgetrokken uit machinale baksteen. De gevels hebben een gepleisterde plint rondom en zijn voorzien van speklagen. De getoogde vensters hebben een hardstenen onderdorpel en dito aanzet- en sluitstenen. In de vensters zijn vierruits schuiframen geplaatst onder getoogd bovenlicht. De noordgevel bestaat uit een topgevel met rechts daarvan een ingebouwde veranda met een gemetselde hoekpinakel, bekroond met een hardstenen ornament. Op de vloer van de veranda liggen cementtegels en onder de dakrand is een houtbeschot aangebracht. De veranda geeft toegang tot het wachtlokaal via een paneeldeur met glas onder getoogd bovenlicht. Beide zijwanden van de veranda hebben een halfvenster. De toegangsdeur tot de woning bevindt zich in de achtergevel. De indeling van het interieur is in grote lijnen ongewijzigd gebleven. In de voormalige wachtkamer van de tramhalte liggen geornamenteerde cementtegels op de vloer. De aangebouwde eenlaags schuur aan de zuidgevel heeft een rechthoekig grondplan en is gelegen onder wolfsdak, belegd met muldenpannen. In de oostgevel is een getoogde toegangspoort aangebracht met dubbele houten deur. In de westgevel bevindt zich een drietal getoogde vensters met gedeeld raam. In de zuidgevel bevinden zich enkele deuren die toegang geven tot de voormalige varkenshokken. De indeling van het interieur is in grote lijnen ongewijzigd gebleven. De kapconstructie bestaat uit onbewerkte balken. Waardering. De boswachterswoning annex tramhalte is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een negentiende-eeuwse dienstwoning bij een landgoed en bovendien als illustratieve representant van het tramvervoer. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij is gaaf behouden en zeer zeldzaam als tramhalte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)