Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Langeweg 63 in Kruisland

Boerderij

Langeweg 63
4756SL Kruisland (gemeente Steenbergen)
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Langeweg 63

Inleiding. De WAGENSCHUUR uit het laatste kwart van de negentiende eeuw is gebouwd in Eclectische stijl. Het gebouwtje staat los van het woonhuis en de schuur en grenst aan het voorerf en de oprit. De wagenschuur is gebouwd om de wagens in onder te brengen en de paarden te stallen. Zij doet nu dienst als opslagruimte. Omschrijving. De eenlaags wagenschuur is gebouwd op rechthoekig grondplan en opgetrokken uit handvorm stenen. De oost- en zuidgevel hebben een gestucte vakwerkversiering. De voorgevel heeft een centrale, getoogde poort met dubbele houten deur met sierlijke ijzeren bovenlichten. In de deurpost is aan beide zijden een gipsen paardenkop aangebracht. De poort wordt aan beide zijden geflankeerd door een enkele, getoogde houten deur. In de topgevel is een getoogde houten deur aangebracht, voorafgegaan door een houten balkon met dito balustrade. De oostelijke zijgevel is voorzien van drie getoogde poorten met dubbele houten deuren met gedeelde bovenlichten en voorzien van ijzerbeslag. Tussen de poorten zijn ovale spaarvelden aangebracht, waarop voorheen paardenkoppen waren aangebracht. De dakgoot van de oostgevel heeft een geschulpte versiering en rust op geornamenteerde klossen. In de topgevel van de achterzijde is een rondvenster met ijzeren radiaalraam aangebracht met daaronder dichtgemetselde duivenopeningen. Het zadeldak is belegd met gesmoorde Hollandse pannen. Het interieur is in grote lijnen ongewijzigd. Het bestaat op de begane grond uit een garageruimte aan de voorzijde en een voormalige paardenstal aan de achterzijde. De voormalige graanzolder bestaat uit een open ruimte. Hier bevindt zich nog het houten hijsrad. Waardering. De wagenschuur van het boerderijcomplex is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als goede vertegenwoordiger van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden aan het eind van de negentiende eeuw. Zij heeft architectuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de Eclectische boerderijbouw. Zij heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name de vakwerk bepleistering op de oost- en zuidgevel. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519457
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Langeweg 63 in Kruisland

Boerderijcomplex: Woonhuis in ambachtelijk-Ttraditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen

Langeweg 63
Kruisland (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. Het WOONHUIS van het boerderijcomplex is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met..

De Heenwerf

Kruislandsedijk 38
Steenbergen
Inleiding. De WONING uit 1914 is gebouwd in Art Nouveaustijl. Zij is gelegen op het voorerf, aan de toegangsweg en wordt omsloten door de t..

De Heenwerf

Kruislandsedijk 38
Steenbergen
onderdeel 2: schuur Inleiding. De SCHUUR uit 1939 is gebouwd in Delftse Schoolstijl en is gelegen op het achtererf. Omschrijving. De een..

Huis 'Gastels veer'

Gastelsedijk Zuid 8
Oud Gastel (Gemeente Halderberge)
Huis "Gastels Veer". Dwarshuis onder zadeldak tussen zijtopgevels. Geprofileerde kroonlijst, zesdelige schuiframen. Eerste helft 19e eeuw.

Boerenwoonhuis

Zuidlangeweg 12
Dinteloord (Gemeente Steenbergen)
Inleiding Rechthoekig BOERENWOONHUIS uit XVIIIB, oorspronkelijk behorend bij een complex bestaande uit een boerenwoonhuis met graanzolder,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Langeweg 63 in Kruisland

Foto's (1)