Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijcomplex: Woonhuis in ambachtelijk-Ttraditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen in Kruisland

Woonhuis

Langeweg 63
4756SL Kruisland (gemeente Steenbergen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890-1900


Beschrijving van Boerderijcomplex: Woonhuis in ambachtelijk-Ttraditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen

Inleiding. Het WOONHUIS van het boerderijcomplex is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen. Het ligt op het voorerf, langs de weg en is verbonden met de achterliggende schuur, die buiten de bescherming valt. Omschrijving. Het eenlaags bakstenen woonhuis is gebouwd op rechthoekig grondplan en heeft een iets lagere aanbouw. Het heeft een gestucte plint rondom en dito fries met lichte profilering in de voorgevel. De doorgemetselde tuitgevels worden bekroond door schoorstenen met een ijzeren kroon. De centrale ingang in de voorgevel heeft een gestucte omlijsting met voluten en een deklijst. De houten voordeur met panelen heeft een bovenlicht met glas-in-loodraam. De ingangspartij wordt aan beide zijden geflankeerd door een tweetal rechtgesloten vensters met zesruits schuiframen, voorzien van glas-in-lood in de bovenlichten. De vensters zijn voorzien van louvreluiken. De voorgevel van de aanbouw heeft eenzelfde venster en een houten deur met omlijsting. In de achtergevel is recentelijk één nieuw venster geplaatst en een nieuwe deur in de aanbouw. Het zadeldak is belegd met pannen en heeft in het voor- en achterschild twee dakkapellen uit 1947. Voor de voorgevel ligt een stoep met hardstenen palen en een ijzeren ketting. De indeling van het interieur is in grote lijnen in de oorspronkelijke staat, met dien verstande dat de indeling van de verdieping uit 1947 dateert en dat de centrale ruimte op de begane grond recentelijk is gewijzigd. De centrale gang heeft een marmeren vloer, een gestuct plafond en houten paneeldeuren die toegang geven tot de aanpalende vertrekken. De voorkamer is voorzien van een parketvloer, een kastenwand met houten paneeldeuren, een marmeren schouw en een zeer rijk gestuct plafond. Waardering. Het woonhuis van het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als goede vertegenwoordiger van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden aan het eind van de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name het stucwerk in de voorkamer. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519456
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderijcomplex: Woonhuis in ambachtelijk-Ttraditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen in Kruisland

Complex Langeweg 63

Langeweg 63
Kruisland (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. De WAGENSCHUUR uit het laatste kwart van de negentiende eeuw is gebouwd in Eclectische stijl. Het gebouwtje staat los van het wo..

De Heenwerf

Kruislandsedijk 38
Steenbergen
Inleiding. De WONING uit 1914 is gebouwd in Art Nouveaustijl. Zij is gelegen op het voorerf, aan de toegangsweg en wordt omsloten door de t..

De Heenwerf

Kruislandsedijk 38
Steenbergen
onderdeel 2: schuur Inleiding. De SCHUUR uit 1939 is gebouwd in Delftse Schoolstijl en is gelegen op het achtererf. Omschrijving. De een..

Huis 'Gastels veer'

Gastelsedijk Zuid 8
Oud Gastel (Gemeente Halderberge)
Huis "Gastels Veer". Dwarshuis onder zadeldak tussen zijtopgevels. Geprofileerde kroonlijst, zesdelige schuiframen. Eerste helft 19e eeuw.

Boerenwoonhuis

Zuidlangeweg 12
Dinteloord (Gemeente Steenbergen)
Inleiding Rechthoekig BOERENWOONHUIS uit XVIIIB, oorspronkelijk behorend bij een complex bestaande uit een boerenwoonhuis met graanzolder,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderijcomplex: Woonhuis in ambachtelijk-Ttraditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen in Kruisland

Foto's (1)