Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinaanleg van het voorplein en de binnenhof in Dieren

Tuin Park Landgoed

Harderwijkerweg 66
6952AL Dieren (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1912-1913


Beschrijving van Tuinaanleg van het voorplein en de binnenhof

Omschrijving TUINAANLEG van het voorplein en de binnenhof naar ontwerp van D.F. Tersteeg (1876-1942). De aanleg van het voorplein wordt gekenmerkt door een centraal aangelegd cirkelvormig plantsoen met een in het midden geplaatste vlaggemast en een viertal bloembedden. Het terrein aan weerszijden van de hieromheen gelegen oprijlaan heeft een voornamenlijk uit diverse boomsoorten bestaande beplanting waaronder lindebomen, een bruine beuk en een trompetboom. De binnenhof heeft een formele aanleg die gekenmerkt wordt door twee elkaar kruisende assen waarvan één as begint bij de ingang en eindigt bij de in de as van de ingang gelegen kapel en een tweede as de verbinding vormt tussen twee zuilenportico`s. Op de kruising van de twee assen bevindt zich en gietijzeren waterpomp. De beplanting van de tuin bestaat onder andere uit kegelvormig gesnoeide taxus op de hoeken van de vier door gras omzoomde perken, hulst en rozestruiken. Waardering TUINAANLEG naar ontwerp van D.F Tersteeg. - Van tuinarchitectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in Nieuw-Architectonische tuinstijl aangelegde tuin. De formele aanleg van de tuin sluit nauw aan bij de architectuur van het complex. De tuin is tevens van belang voor het oeuvre van de bekende tuinarchitect D.F. Tersteeg (1876-1942). De tuin vormt een van de weinige tuinen van zijn hand die niet bij een landhuis of villa zijn ontworpen en dateert uit een periode waarin zijn werk landelijke bekendheid gaat krijgen en de opdrachten gaan toenemen. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex van de Schweer bey der Becke Stichting. De vrij gaaf bewaarde tuinaanleg is van bijzonder belang voor het aanzien van het hofje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519414
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinaanleg van het voorplein en de binnenhof in Dieren

gebouw

Harderwijkerweg 66
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Dit WONINGINGCOMPLEX met KAPEL en REGENTENKAMER is opgezet in carrévorm en heeft één bouwlaag. Op de vier hoeken alsmede in..

Hekwerk waarin toegangshek van de schweer bey der beckestichting

Harderwijkerweg 66
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving HEKWERK waarin TOEGANGSHEK van de Schweer bey der Beckestichting uit ca. 1912, dat de hof scheidt van het voorplein. Het hek ..

Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren waterpomp

Harderwijkerweg 66
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren WATERPOMP. De pomp bevindt zich boven een door regenwater g..

Algemene Begraafplaats

-
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving De begraafplaats heeft een fraaie gecombineerde formele en romantisch landschappelijke AANLEG waarbij de nadruk op de eerste l..

Toegangshek de algemene begraafplaats

-
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving TOEGANGSHEK de Algemene Begraafplaats. De toegang tot het tegenwoordig op een L-vormig grondstuk gelegen complex wordt gevormd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinaanleg van het voorplein en de binnenhof in Dieren