Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren waterpomp in Dieren

Overig

Harderwijkerweg 66
6952AL Dieren (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1912-1913


Beschrijving van Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren waterpomp

Omschrijving Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren WATERPOMP. De pomp bevindt zich boven een door regenwater gevoed reservoir. De fraai bewerkte pomp bestaat uit een geprofileerd achthoekig basement met aan één zijde een hiertegen geplaatste spuwer. Boven het basement bevindt zich een kandelaberachtige aan de boven- en onderzijde versierde gecanneleerde schacht die bekroond wordt door een bewerkte knop. Aan de bovenzijde van de schacht bevindt zich aan één zijde een zwengel met bol. Waardering Gietijzeren WATERPOMP. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een rijk bewerkte gietijzeren waterpomp uit de vroege twintigste eeuw. De pomp is tevens van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege het materiaalgebruik. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel en functioneel onderdeel van het woningcomplex. De waterpomp is tevens van belang voor het aanzien van de binnentuin van het complex door situering op de kruising van de twee hoofdassen in de tuin. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een technische ontwikkeling; in casu de watervoorziening in een woningcomplex in de vroege twintigste eeuw waarbij gebruik gemaakt werd van in een ondergronds reservoir opgevangen regenwater. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519413
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:35:36.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren waterpomp in Dieren

gebouw

Harderwijkerweg 66
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Dit WONINGINGCOMPLEX met KAPEL en REGENTENKAMER is opgezet in carrévorm en heeft één bouwlaag. Op de vier hoeken alsmede in..

Hekwerk waarin toegangshek van de schweer bey der beckestichting

Harderwijkerweg 66
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving HEKWERK waarin TOEGANGSHEK van de Schweer bey der Beckestichting uit ca. 1912, dat de hof scheidt van het voorplein. Het hek ..

Tuinaanleg van het voorplein en de binnenhof

Harderwijkerweg 66
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving TUINAANLEG van het voorplein en de binnenhof naar ontwerp van D.F. Tersteeg (1876-1942). De aanleg van het voorplein wordt gek..

Algemene Begraafplaats

-
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving De begraafplaats heeft een fraaie gecombineerde formele en romantisch landschappelijke AANLEG waarbij de nadruk op de eerste l..

Toegangshek de algemene begraafplaats

-
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving TOEGANGSHEK de Algemene Begraafplaats. De toegang tot het tegenwoordig op een L-vormig grondstuk gelegen complex wordt gevormd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren waterpomp in Dieren