Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hekwerk waarin toegangshek van de schweer bey der beckestichting in Dieren

Overig

Harderwijkerweg 66
6952AL Dieren (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1912-1913


Beschrijving van Hekwerk waarin toegangshek van de schweer bey der beckestichting

Omschrijving HEKWERK waarin TOEGANGSHEK van de Schweer bey der Beckestichting uit ca. 1912, dat de hof scheidt van het voorplein. Het hek bestaat uit een door hardsteen afgedekte bakstenen plint met hierop, op regelmatige afstand geplaatste, bakstenen kolommen bekroond door hardstenen bollen. Tussen deze kolommen zijn ijzeren spijlenhekken geplaatst. Ter plaatse van de ingang zijn twee kolommen hoger opgetrokken en ieder voorzien van een bekroning in de vorm van een lantaarn. Op de linker kolom is het wapen van Amsterdam aangebracht en op de rechter kolom het wapen van de gemeente Rheden. Beide kolommen worden door een sierlijke smeedijzeren boog met elkaar verbonden. In de boog zijn in smeedijzeren letters de volgende teksten aangebracht: DIA / SCHWEER BEY DER BECKE STICHTING / DIACONIE DER NED. HERV. GEM. TE AMSTERDAM. Tussen de kolommen bevindt zich een dubbel ijzeren draaihek. Waardering HEKWERK bij de Schweer bey der Becke Stichting. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een rijk uitgevoerd ijzeren hek waarin toegangshek uit de vroege twintigste eeuw dat opvalt door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het materiaalgebruik. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel en functioneel onderdeel van het woningcomplex. Het toegangshek is bovendien van bijzonder belang voor het aanzien van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519412
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:35:36.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hekwerk waarin toegangshek van de schweer bey der beckestichting in Dieren

gebouw

Harderwijkerweg 66
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Dit WONINGINGCOMPLEX met KAPEL en REGENTENKAMER is opgezet in carrévorm en heeft één bouwlaag. Op de vier hoeken alsmede in..

Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren waterpomp

Harderwijkerweg 66
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren WATERPOMP. De pomp bevindt zich boven een door regenwater g..

Tuinaanleg van het voorplein en de binnenhof

Harderwijkerweg 66
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving TUINAANLEG van het voorplein en de binnenhof naar ontwerp van D.F. Tersteeg (1876-1942). De aanleg van het voorplein wordt gek..

Algemene Begraafplaats

-
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving De begraafplaats heeft een fraaie gecombineerde formele en romantisch landschappelijke AANLEG waarbij de nadruk op de eerste l..

Toegangshek de algemene begraafplaats

-
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving TOEGANGSHEK de Algemene Begraafplaats. De toegang tot het tegenwoordig op een L-vormig grondstuk gelegen complex wordt gevormd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hekwerk waarin toegangshek van de schweer bey der beckestichting in Dieren