Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van W. Kölling in Dieren

Graf Begraafplaats


6950AA Dieren (gemeente Rheden)
Gelderland


Beschrijving van Grafmonument van W. Kölling

Omschrijving Gaaf bewaard uit het interbellum daterend GRAFMONUMENT van W. Kölling, stichter van de Gazelle Rijwielfabriek. Het graf fungeert tevens als familiegraf en is gelegen in de binneste cirkel van het het kleine rond. Het enige Art Deco-invloeden vertonende grafmonument beslaat een kwart cirkel. Hierin bevindt zich een hardstenen liggende steen waarachter een vrijstaand hardstenen grafmonument bestaande uit een staande steen met opschrift geflankeerd door twee smalle stenen. Het opschrift van de staande steen vermeldt het volgende: WILLEM / KÖLLING / 15.VIII.1869 / 28.VIII.1935 / STICHTER EN / DIRECTEUR / DER N.V. / GAZELLE / RIJWIEL- / FABRIEK. De liggende steen is voorzien van de volgende tekst: HIER RUSTEN / H.W. KÖLLING / *13_XI.1824 ¿9_X.1901 / J.W. KÖLLING-GREVE / *7-II.1833 ¿9-IX.1917 / M.J. BREUKINK-KÖLLING / *23-VI.1861 ¿13-I.1921 / W. KÖLLING / 15_VIII.1869 ¿28-VIII.1935 / H.W. KÖLLING / 25_XII.1874 ¿15_IX.1955 / Joha. W. KÖLLING / *22_VIII.1871 ¿13_XII.1960. In de as van het graf bevindt zich een tussen twee hardstenen kolommen geplaatst smeedijzeren toegangshekje waarin zich een belettering bevindt met de volgende tekst: FAMILIE / KÖLLING. De kwart cirkel wordt gemarkeerd door een hardstenen band met twaalf bewerkte hardstenen palen waartussen aluminium schakelkettingen. Waardering GRAFMONUMENT van W. KOLLING. Architectuurhistorische waarden: - Het object is van belang als goed voorbeeld van een onder invloed van de stijl van Art Déco uitgevoerd grafmonument alsmede vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Stedebouwkundige waarden: - Het grafmomument heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de begraafplaats. Cultuurhistorische waarden: - Het grafmonument vormt een goed voorbeeld van de funeraire cultuur in het interbellum. - Het grafmonument is van historisch belang vanwege de hier begraven stichter van de Gazellefabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519409
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument van W. Kölling in Dieren

Algemene Begraafplaats

-
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving De begraafplaats heeft een fraaie gecombineerde formele en romantisch landschappelijke AANLEG waarbij de nadruk op de eerste l..

Toegangshek de algemene begraafplaats

-
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving TOEGANGSHEK de Algemene Begraafplaats. De toegang tot het tegenwoordig op een L-vormig grondstuk gelegen complex wordt gevormd..

gebouw

Harderwijkerweg 66
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Dit WONINGINGCOMPLEX met KAPEL en REGENTENKAMER is opgezet in carrévorm en heeft één bouwlaag. Op de vier hoeken alsmede in..

Hekwerk waarin toegangshek van de schweer bey der beckestichting

Harderwijkerweg 66
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving HEKWERK waarin TOEGANGSHEK van de Schweer bey der Beckestichting uit ca. 1912, dat de hof scheidt van het voorplein. Het hek ..

Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren waterpomp

Harderwijkerweg 66
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren WATERPOMP. De pomp bevindt zich boven een door regenwater g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument van W. Kölling in Dieren

Foto's (1)