gebouw in Velp

Hendrikus Avelinghstraat 3
6881VP Velp (gemeente Rheden)

Beschrijving van gebouw

Omschrijving Rechts van het woonhuis bevindt zich een op een nagenoeg vierkante plattegrond gebouwd gepleisterd voormalig LABORATORIUMHUISJE waartegen aan de achterzijde een garage is aangebouwd waarop de bescherming van rijkswege niet van toepassing is. Het huisje in niet geheel conform de bouwtekening uitgevoerd of later (wat waarschijnlijker is) verbouwd. Deze verbouwing zou plaatsgevonden kunnen hebben tussen 1910 en 1920. Het pand is voorzien van een overstekend zadeldak, met de nok haaks op de weg, gedekt met shingles. Aan de voorzijde heeft het huisje een rechtgesloten deuropening die aan de bovenzijde voorzien is van een gepleisterde omlijsting. De dubbele deur heeft twee flankerende stolpramen met glas-in-lood bovenlichten. Boven de deuropening bevindt zich een klein rechtgesloten venster met aan de bovenzijde een stucomlijsting. Het venster is voorzien van een stolpraam. De geveltop is van een betimmering voorzien. In de linker zijgevel van het huisje bevindt zich een rechtgesloten venster met luiken en een stolpraam met een enkelruits bovenlicht. In de beide zijgevels bevindt zich een kelderlicht. De rechter zijgevel heeft rechts een kleine uitbouw waarin zich een van glas-in-lood voorzien raam bevindt. Waardering Voormalig LABORATORIUMHUISJE uit 1906. Architectuurhistorische waarden: - Het laboratoriumhuisje is van belang van de voor de bouwtijd kenmerkende bouwstijl. - Het laboratoriumhuisje is van belang omwille van de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. Stedebouwkundige waarden: - Het laboratoriumhuisje heeft een ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het complex. Cultuurhistorische waarden: - Het laboratoriumhuisje is typologisch van belang als voorbeeld van een klein vroeg twintigste eeuws laboratorium. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)