Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Velp

Tuin Park Landgoed

Hendrikus Avelinghstraat 3
6881VP Velp (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1890-1910


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving Ter linkerzijde van het woonhuis bevindt zich een op een zeshoekige plattegrond gebouwd PRIEEL. Het prieel is opgetrokken op een bakstenen plint en is samengesteld uit meerdere houten kolommen waartussen vakwerk geplaatst is. de wanden zijn aan de binnenzijde bekleed met lattenwerk.Het gebouwtje is voorzien van een zeszijdig tentdak dat bekroond wordt door een eveneens van een zeszijdig tentdak voorziene lantaarn. Deze daken zijn voorzien van een niet-oorspronkelijke bitumineuze dakbedekking. Waardering PRIEEL Architectuurhistorische waarden: - Het prieel is van belang wegens de voor de bouwtijd kenmerkende bouwstijl. - Het tuinhuisje is van belang omwille van de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. Stedebouwkundige waarden: - Het prieel heeft een ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het complex. Cultuurhistorische waarden: - Het prieel is typologisch van belang als voorbeeld van een dergelijk bouwwerk bij een villa dat met name opvalt door het zeszijdige tentdak met lantaarn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519403
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Velp

Blokvormige villa heeft twee bouwlagen en is schuin op de weg gesitueerd

Hendrikus Avelinghstraat 3
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving De blokvormige VILLA heeft twee bouwlagen en is schuin op de weg gesitueerd. Het pand is voorzien van gepleisterde gevels en e..

gebouw

Hendrikus Avelinghstraat 3
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving Rechts van het woonhuis bevindt zich een op een nagenoeg vierkante plattegrond gebouwd gepleisterd voormalig LABORATORIUMHUISJ..

woonhuis

Hendrikus Avelinghstraat 1
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze grote voormalige FABRIKANTENVILLA met vier STOEPPALEN is gelegen aan de Hendrikus Avelinghstraat. Samen met het naastliggend..

Van Lennepsmolen

Hendrikus Avelinghstraat 154
Velp (Gemeente Rheden)
"van Lennepsmolen". Langwerpig molenhuis (XVII?) onder hoog, afgewolfd dak. Door brand ernstig beschadigd in 1961. Restauratie ligt in het v..

Sperata

Stationsstraat 42
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze voormalige FABRIKANTENVILLA met TUINHEK en SCHUURTJE is gelegen aan de Stationsstraat naast de tussen 1862 en 1865 aangelegd..

Kaart & Routeplanner

Route naar tuin park landgoed in Velp