Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis gebouwd in de nieuw-historiserende stijl in De Steeg

Nijverheid Industrie

Hoofdstraat 136
6994AK De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1910-1911
Architect: G.J. Uiterwijk


Beschrijving van Woonhuis gebouwd in de nieuw-historiserende stijl

Omschrijving Onderdeel 35 WOONHUIS gebouwd in 1910 in de Nieuw-Historiserende stijl. Het pand is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg. Het dak dat midden op nok een gemetselde schoorsteen heeft is belegd met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen gemetseld in kruisverband. Het pand is voorzien van een trasraam in een donkere baksteen. De voor- en achtergevel zijn voorzien van een schoudergevel. De zijgevels worden afgesloten door een muizetandlijst waarboven zich een bakgoot bevindt. Vrijwel alle venster- en deuropeningen worden afgesloten door een rollaag en zijn met uitzondering van de zoldervensters voorzien van luiken. Alle houtwerk is geschilderd in de kleuren van Middachten. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL valt op door de hoog opgaande schoudergevel. Deze gevel is voorzien van vier op regelmatige afstanden van elkaar geplaatste horizontale muizetandlijsten. De opzetstukken worden afgesloten door ezelsruggen. De begane grond heeft in het midden een opgeklampte deur met smeedijzeren kruisgehengen en een 6-ruits bovenlicht. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een venster met een 20-ruits schuifraam met luiken ter hoogte van de onderramen. De verdieping bezit twee kleinere vensters met ieder een 16-ruits bovenlicht en luiken over de volle hoogte. In de geveltop bevindt zich een door een segmentboogje afgesloten zoldervenster met een tweeruits draairaam. De gevel is verder voorzien van zeven forse smeedijzeren muurankers. De symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL bezit twee vensters als op de begane grond in de voorgevel. De asymmetrisch ingedeelde, van een schoudergevel voorziene, ACHTERGEVEL heeft tegen de rechter gevelhelft een forse op een rechthoekige plattegrond opgetrokken serre met een bovenliggende balkon. De serre bestaat uit een bakstenen borstwering waarop zich een houtconstructie bevindt. De serre is voorzien van ramen met een roedenverdeling en bezit aan de voorzijde een dubbele tuindeur. De linker gevelhelft heeft geheel links een venster als op de begane grond in de voorgevel en rechts een opgeklampte deur met smeedijzeren kruisgehengen en een 6-ruits bovenlicht. De verdieping heeft links een venster als in de voorgevel en rechts een dubbele balkondeur met luiken. De geveltop bezit een zoldervenster als in de voorgevel. De achtergevel is evenals de voorgevel voorzien van muurankers. De asymmetrisch ingedeelde RECHTER ZIJGEVEL heeft links een vensters als op de begane grond in de voorgevel en rechts een opgeklampte deur met smeedijzeren kruisgehengen en een 6-ruits bovenlicht. Het INTERIEUR bezit nog verschillende oorspronkelijke onderdelen zoals ondermeer een zwart marmeren schoorsteenmantel; paneeldeuren; een gang met een tegelvloer bestaande uit okerkleurige, rode en zwarte tegels en een kelder met troggewelfjes en een met estrikken belegde vloer. Waardering WOONHUIS uit 1910 behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang, - als voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuws woonhuis bij een smederij dat opvalt door de historiserende bouwtrant en de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Door de detaillering en de bijzondere op het oostelijke bouwhuis van Middachten geïnspireerde vormgeving heeft het pand een zekere zeldzaamheidswaarde. - wegens de vrij gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. - als voorbeeld van het oeuvre van de Dierense architect G.J. Uiterwijk (1863-1937). - wegens de beeldbepalende en karakteristieke situering op de hoek van de Hoofdstraat en de Smidsallee. - door de ligging aan de noordoostelijke dorpsentree aan het begin van de Middachterallee. - als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het landgoed Middachten waarmee het woonhuis in historisch perspectief alsmede functioneel gezien onlosmakelijk mee verbonden is. De woning met smidse staan op een bouwplaats waar zich reeds van oudsher een smederij bevond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519385
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis gebouwd in de nieuw-historiserende stijl in De Steeg

Smidse

Hoofdstraat 136
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving Onderdeel 36 De voormalige uit 1910 voor wat betreft daterende SMIDSE die nu gebruikt wordt als schuur is gebouwd op een recht..

Voormalig postkantoor

Hoofdstraat 21
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving Het voormalige POSTKANTOOR is gebouwd op een samengestelde plattegrond en heeft twee bouwlagen onder een samengesteld dak. Het..

Schuurtje

Hoofdstraat 21
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving Het éénlaags houten SCHUURTJE is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond op een bakstenen plint. Deze plint wordt afgesl..

Gepleisterd rechthoekig pand met verdieping, houten kroonlijst en omlopend schilddak

Hoofdstraat 19
De Steeg (Gemeente Rheden)
Gepleisterd rechthoekig pand met verdieping, houten kroonlijst en omlopend schilddak, blijkens steen gebouwd in 1823.

Huis 'Ortrud'

Hoofdstraat 17
De Steeg (Gemeente Rheden)
Huis "Ortrud". Eenvoudig DWARSHUIS van begane grond met hoog schilddak (XIXa). Dubbele deur uit de bouwtijd in een omlijsting van gecannelee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis gebouwd in de nieuw-historiserende stijl in De Steeg

Foto's (1)