Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Geldersche Toren in Spankeren

Tuin Park Landgoed

Zutphensestraatweg 8
6956AC Spankeren (gemeente Rheden)
Gelderland


Beschrijving van De Geldersche Toren

Omschrijving HISTORISCHE PARKAANLEG (K) behorend bij de historische buitenplaats "De Geldersche Toren", gelegen op het grondgebied van de gemeenten Rheden en Brummen. Van de oudste aanleg zoals deze in 1718 bestond zijn nog de lange, rechte oprijlaan met aan weerszijden boomgaarden en de omdijking en omgrachting, deels verbreed tot vijvers, aanwezig. Vanaf de Zutphensestraatweg voert een rechte, met forse eiken beplante, oprijlaan naar de Geldersche Toren. Vanaf de toren gezien is de laan als een zichtas gericht op de toren van de N.H. kerk van Spankeren. Voor de toren ligt een afgerond plein, met in het midden een gazon. Achter de toren ligt ligt een grote vijver, waarin een eiland, dat bereikbaar is via een kleine, vaste brug. Achter de orangerie en de dienstwoning aan de zuidzijde van het plein bevindt zich een door hagen omgeven moestuin met daarin voor de bescherming van ondergeschikt belang zijnde kassen. Aan weerszijden van de oprijlaan liggen bouw- en weilanden en, dichter bij het huis, aanzienlijke restanten van de oude (hoogstam-)boomgaarden. Aan de zuidzijde wordt de boomgaard begrensd door een bomenrij. Ten noorden van de boomgaarden ligt een bosperceel met een grotendeels dichtgegroeid, eenvoudig, padenstelsel. De tweede, gebogen, oprijlaan is met beuken beplant. Van de latere wijzingen naar ontwerp van H. van Lunteren (1780-1848) en zijn zoon S. van Lunteren (1813-1877) in de jaren 1844-1846 resteren nog het bosperceel ten noorden van de boomgaard alsmede de tweede, met beuken beplante, gebogen oprijlaan. Ook het binnen de gracht gelegen terrein aan de noordzijde van de toren, dat ondermeer beplant is met oude eiken en platanen, vormt mogelijk een restant van de landschappelijke aanleg van Van Lunteren. Waardering HISTORISCHE PARKAANLEG (Tuin)architectuurhistorische waarden: - het park is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van de historische gegroeide aanleg waarin zowel restanten aanwezig van een oude al in 1718 aanwezige aanleg en een meer landschappelijke aanleg uit het midden van de negentiende eeuw. - De onder invloed van de Engelse Landschapstijl ontstane onderdelen van de parkaanleg zijn van belang voor het oeuvre van H. en S. van Lunteren. Stedebouwkundige waarden: - De parkaanleg is van belang als structurerend en functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519383
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Geldersche Toren in Spankeren

Schuur

Zutphensestraatweg 4
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving SCHUUR (E) uit ca.1868-1872 behorende bij de historische buitenplaats "De Geldersche Toren". De schuur is opgetrokken op een ..

Dienstwoning (f)in eclectische trant

Zutphensestraatweg 4
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving DIENSTWONING (F)in eclectische trant. Het pand is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag on..

Keer- annex inlaatsluisje

Zutphensestraatweg 8
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Dit KEER- ANNEX INLAATSLUISJE (I) bevindt zich in een in de buitenste omgrachting gelegen dijklichaam dat de oprijlaan verbind..

Stuw

-
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving Deze vaste STUW (H) is gelegen op punt waar de Laag Soerensebeek in de buitenste gracht stroomt. De stuw is opgetrokken in bak..

Dienstwoning in eclectische trant

Zutphensestraatweg 6
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving DIENSTWONING (D) in eclectische trant uit 1880. De woning heeft een rechthoekige plattegrond en in kruisverband gemetselde ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Geldersche Toren in Spankeren

Foto's (4)